Německá média: Hackerský útok na vládní síť byl širší, cílil třeba i na Ukrajinu a Pobaltí

Hackerský útok na německou vládní síť byl zřejmě součástí celosvětové akce. Směřoval také do Skandinávie, Jižní Ameriky nebo postsovětských zemí, uvedly německé rozhlasové a televizní stanice NDR, WDR a deník Süddeutsche Zeitung. Kolik států bylo celkem zasaženo, zatím není jasné.

Akce hackerů, z níž spolkové úřady podezřívají ruskou skupinu Snake (had), zasáhla v Německu vládní síť a dotkla se především ministerstva zahraničí. Zdejší ministerstvo vnitra sdělilo, že se útok podařilo izolovat a dostat pod kontrolu. Členové výboru Spolkového sněmu pro kontrolu tajných služeb ale ve čtvrtek uvedli, že útok stále pokračuje.

Hackerům se zřejmě podařilo škodlivý program do jednoho z počítačů na síti dostat už koncem roku 2016, a to skrze počítač jedné spolkové vysoké školy. V březnu loňského roku pak pronikli i do počítače na ministerstvu zahraničí. Software ale zůstal neaktivní až do letošního 15. ledna, kdy jím bylo zasaženo 17 počítačů v Německu.

Spolkové úřady nechaly útok pokračovat, i když ho odhalily, aby se dozvěděly více o tom, jak si hackeři počínají a co je jejich cílem. Těm se údajně podařilo zkopírovat malý počet dokumentů, z nichž se některé týkaly Ruska a východní Evropy.

Z východní Evropy jsou podle všeho také některé země, kterých se útok týká. Má mezi nimi být Ukrajina nebo pobaltské země. Jaké přesně, ale zatím není s výjimkou Ukrajiny jasné.

Rusko účast na útocích popřelo

Kreml jakoukoli účast na útocích proti síti německé vlády popřel. Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov poznamenal, že jakmile se informace o akcích hackerů objeví, je vždy bez důkazů obviňována Moskva. „S politováním zjišťujeme, že veškeré hackerské útoky ve světě jsou spojovány s Ruskem. Nikdy se ale neobjeví hmatatelné důkazy,“ řekl Peskov.

Na akce ruských hackerů upozorňuje hlavně Washington. Podle amerických tajných služeb se ruští útočníci s podporou tajných služeb pokusili ovlivnit americké prezidentské volby v roce 2016. Podezření prošetřuje zvláštní skupina FBI a tři výbory amerického Kongresu.