Redaktorka Denníku N: Nemysleli jsme si, že žijeme ve státě, kde by novináře mohli zavraždit

Rozhovor s novinářkou z Denníku N Monikou Tódovou (zdroj: ČT24)

„Hrozily nám žaloby, výslechy na policii, ale nikdo z nás si nemyslel, že žijeme ve státě, kde by novináře mohli zavraždit,“ říká k případu vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka redaktorka Denníku N Monika Tódová. Uvedla to v Horizontu ČT24. Slovensko se podle ní vrací do minulosti, otázkou je, jak hluboké. Doufá, že vyšetřovatelé a prokurátoři budou mít volné ruce, aby mohli případ svobodně vyšetřit.

Jaký je to vzkaz pro investigativní novináře jako jste vy? Bojíte se o svoji bezpečnost?

Nejen pro mě, ale pro všechny slovenské novináře je to, co se stalo našemu kolegovi Jánu Kuciakovi, obrovský šok a všichni se z toho postupně pomalu vzpamatováváme. Mluvit o tom, jaký je to odkaz, nebo jaké máme pocity, je komplikované, protože jsme všichni nešťastní, smutní a zároveň v sobě máme i velký pocit hněvu na to, že se to vůbec stalo.

Ale všichni se k tomu chceme postavit tak, že se budeme ještě více věnovat kauzám, na kterých pracoval Ján, a ještě naléhavěji se budeme ptát zodpovědných představitelů vlády i funkcionářů policie nebo prokuratury, co dělali pro to, aby se to nestalo. A aby všechny ty kauzy, o kterých píší investigativní novináři, byly pořádně vyšetřené.

S tlakem kvůli své práci máte sama bohaté zkušenosti. Jaký tlak vyvíjejí ti, o kterých píšete nepohodlné věci?

Základní věc je, že se snaží novináře v očích veřejnosti udělat nevěrohodnými, snaží se je zpochybnit. V minulosti zveřejnili například naši soukromou komunikaci. Snaží se lidi přesvědčit, že nám nemají věřit, hlavně tedy články o kauzách, které souvisejí s korupcí a s podvody mocných lidí.

Většinou nám hrozily žaloby nebo předvolání na výslechy na policii, trestní oznámení, ale nikdo z nás si nemyslel, že žijeme ve státě, kde by novináře mohli zavraždit.

Tento případ může mít i mezinárodní rozměr. Jak vidíte případnou linku italské mafie?

O tomto podezření dnes (pondělí – pozn. red.) mluvil Tom Nicholson, se kterým jsem mluvila. Říkal, že to bylo pravděpodobně poslední téma, na kterém Ján Kuciak pracoval. Mělo být o podnikatelích, Italech žijících na východním Slovensku, kteří čerpají eurofondy, které by měly být fiktivní. Tedy že čerpají eurofondy na něco, na co je nepotřebují a měli by to podle slov Nicholsona dělat pod ochranou vlivných a několika představitelů vládních stran.

Je to samozřejmě jeden motiv a podle mých informací ho policie intenzivně prověřuje. Ale v tuto chvíli nevíme, jestli je to opravdu tento motiv, nebo jsou motivem jiné kauzy, převážně daňové podvody nebo podezření z nich. Podezření z neoprávněných odpočtů DPH, o kterých slovenští novináři informují od začátku roku 2016 a pravidelně se ptají policie i prokuratury, proč tyto vážné daňové kauzy nejsou vyšetřené, a odhalují propojení hlavních podezřelých převážně na vládní stranu Smer.

Vrací se Slovensko do špinavých 90. let, nebo je tahle kapitola ještě horší?

Určitě se vracíme, protože takovýto ohavný čin, který se stal ve čtvrtek, nebo v pátek, jak byl předběžně určený termín vraždy, se nedá nazvat jinak než návratem v budování demokracie. Jestli se vracíme až do 90. let, nebo ne, to asi ukáže až samotné policejní vyšetřování.

Jestli se vyšetřování opravdu bude snažit dopadnout pachatele, nebo to bude jako v 90. letech, kdy se vybírali ti správní vyšetřovatelé a prokurátoři, aby případy nebyly vyšetřené, protože sahaly až příliš vysoko do politiky.

Milionová odměna, kterou slibuje premiér Robert Fico za informace, podle vás pomůže vyšetřování?

Je to určitě nějaké gesto. Jestli pomůže, těžko říct. Někteří právníci říkají, že to může vyšetřování naopak zmást a že se může objevit příliš mnoho falešných stop. Na druhé straně není vyloučené, že nějaký zločinec nebo mafián se kvůli té sumě rozhodne vypovídat.

V každém případě by daleko větší gesto bylo, kdyby opravdu vyšetřovatelé a prokurátoři měli volné ruce a mohli opravdu tento případ svobodně vyšetřit. A nejen tento, ale i všechny ty případy, o kterých Ján Kuciak, ale i ostatní novináři informovali a se kterými přicházeli za policisty a na tiskovky policejního prezidenta. A ptali se ho, proč toto vážné podezření nebylo vyšetřené, proč jste zamítli trestní oznámení, proč tito lidé nejsou ve vazbě a podobně. To by bylo o mnoho významnější gesto pro Slovensko.