Prolomení stoletého zákazu: Irské bary budou moct nalévat i na Velký pátek

Horizont ČT24: Irské hospody budou nalévat i na Velký pátek (zdroj: ČT24)

Irský parlament zrušil zákon, který zakazoval prodej alkoholu na Velký pátek, který je nejdůležitějším křesťanským svátkem. Znamená to, že poprvé téměř za 100 let budou moct Irové o Velikonocích zajít do baru nebo hospody na pivo. Je to další známka liberalizace země, kde se život společnosti plně podřizoval katolické církvi.

V Irských hospodách se slaví – téměř po sto letech budou moct na Velký pátek nalévat, jako by šlo o běžný den.

O Velikonocích je Dublin plný turistů. Dosud ale mohli jen korzovat kolem zavřených hospod a barů. Velký pátek je dnem, kdy zemřel Ježíš a věřící by měli dodržovat půst.

„Byl to jeden z posledních vlivů, které katolická církev nad Irskem měla. Takže ano, souhlasím,“ říká jedna z obyvatelek Dublinu. „Budeme mít další den v roce, kdy budeme vydělávat. Myslím, že tu bude opravdu rušno,“ očekává servírka v jednom z dublinských barů.

Stejné povolení začaly okamžitě žádat i hospody v Severním Irsku, které mohou servírovat alkohol o Velkém pátku jen mezi 17. a 23. hodinou.

Dublinský bar
Zdroj: ČT24

Irská společnost se mění

Provozovatelé barů, hospod a restaurací říkají, že nechtějí nikoho nutit pít, ale nabídnout svobodnou volbu. Čekají zisky v milionech eur.

Podle irské vlády je zrušení zákazu reakcí na demografickou změnu obyvatelstva, kde náboženská tradice postupně ustupuje do pozadí, přestože 80 procent obyvatel se hlásí ke křesťanství.

Je to vidět na vývoji hodnot irské společnosti. V referendech Irové postupně umožnili rozvody i manželství osob stejného pohlaví a v květnu je čeká historické hlasování o zrušení ústavního zákazu potratů.

Vydáno pod