Irové v květnovém referendu rozhodnou, zda povolí potraty

Horizont ČT24: Irsko diskutuje o povolení potratů (zdroj: ČT24)

Irská vláda uspořádá v květnu referendum o tom, zda zrušit dodatek ústavy, který až na výjimku ohrožení života matky zakazuje interrupci. Společnost je v současnosti mnohem tolerantnější a postoj k potratům rezolutně změnil i premiér Leo Varadkar. Před úřadem vlády však několik dní demonstrovali odpůrci zrušení zákazu a hlasitá kritika je slyšet i od irských biskupů.

V Irsku je potrat stále kriminálním činem. Změnit to může právě referendum, které by zlegalizovalo interrupce na žádost ženy do 12. týdne těhotenství.

Prosazoval ho premiér irské menšinové vlády Leo Varadkar. Politik s indickými kořeny, který se otevřeně hlásí ke své homosexualitě a je nejpopulárnějším premiérem za posledních deset let. Sám ohledně postoje k potratům otočil. „Když byl zákaz zavedený do ústavy, byly mi čtyři roky. Nikdo mladší 52 let neměl šanci se k tomu vyjádřit a myslím, že by na to měli mít lidé právo,“ říká Varadkar.

I do této oblasti může promluvit brexit

V Irsku nemají ženy právo na potrat ani v případě znásilnění, incestu nebo při ohrožení zdraví plodu. Lékaři i ženě hrozí za interrupci tresty odnětí svobody.

I proto se každý rok vydá do Velké Británie kolem tří tisíc Irek. Ve skutečnosti jich může být ještě mnohem víc, protože mnoho žen se bojí uvést svou irskou adresu. Není také jisté, jestli se další bariérou nestane brexit. Po odchodu Británie z EU by mohly mít problém hlavně cizinky žijící v Irsku.

K oznámení referenda dochází poté, co zvláštní parlamentní výbor, v němž zasedli zástupci všech stran, označil v prosinci dotčený dodatek ústavy za nevyhovující a doporučil, aby byl zrušen.

Podpora pro zrušení zákazu potratů v Irsku
Zdroj: ČT24

Podle aktuálního průzkumu se ke změně ústavy a umožnění interrupcí kloní 56 procent Irů. Podpora je nejvyšší u mladých, naopak s věkem klesá. To, že v průzkumech nyní vedou stoupenci změny ústavy, ale neznamená, že uspějí. Jak ukázalo opakované referendum o povolení rozvodů. Před třemi lety ovšem překvapivě Irové povolili v referendu sňatky osob stejného pohlaví.

Důležitým faktorem může být i plánovaná srpnová návštěva papeže Františka. Osmdesát procent Irů se dál hlásí ke křesťanské víře a téměř polovina si podle průzkumů přeje osobně se účastnit jeho mše.

Potrat je nakročením k eutanazii, tvrdí katolická církev

Katolická církev zrušení zákazu potratů striktně odmítá. Biskupové tvrdí, že povolení interrupcí by vyšlapalo cestu zavedení eutanazie. Provedení potratu prý navíc nemá co do činění s lékařstvím.

Proti povolení interrupcí se staví také představitelé dalších křesťanských církví, ale i židovští a muslimští duchovní.

Irské zákony provádění potratů až do roku 2013 neumožňovaly vůbec. Nyní jsou potraty povoleny jen za přesně stanovených podmínek: v případech, kdy těhotenství přímo ohrožuje život matky, nebo v případech, kdy je život ženy ohrožen jinými zdravotními komplikacemi.

Změnu zákona inicioval případ 31leté Indky, které v roce 2012 lékaři navzdory vážnému zdravotnímu stavu odmítli provést potrat s tvrzením, že „Irsko je katolická země“. Žena po několika dnech strávených v nemocnici zemřela na celkovou otravu organismu a selhání orgánů.

Umělé ukončení těhotenství není v Irsku povoleno ani v případech znásilnění, incestu a v situaci, kdy plod vykazuje abnormality.

Události, komentáře: Zruší Irsko zákaz potratů? (zdroj: ČT24)