Polská vláda omezuje nákupy v neděli. Jak je to jinde v Evropě?

Události: Polská vláda omezuje nákupy v neděli. Katolická církev změnu vítá (zdroj: ČT24)

V Polsku zavřou kamenné obchody kromě státních a církevních svátků také o nedělích. Novelu zákona podepsal prezident Andrzej Duda, platit začne od března tohoto roku a změny se budou zavádět postupně. Pravidla ale mají řadu výjimek a obchody začínají vymýšlet, jak zákaz obejít. Polsko není jediným státem v Evropě, kde zůstanou v neděli obchody zavřené, zařadí se tak po bok například Rakouska nebo Nizozemska. V Česku se podobná debata rozvinula v roce 2016, když se schvaloval zákon omezující prodejní dobu o státních svátcích.

V Polsku dosud prodejní doba o nedělích nebyla regulovaná, obchody musely zavřít pouze o státních svátcích. Jen těžko se tu hledá rodina, která by v neděli nenakupovala. Podle statistik v zemi s 38 miliony obyvatel chodí do obchodů více či méně často poslední den v týdnu přes 28 milionů lidí. Konzervativní vládní strana Právo a spravedlnost ale chce, aby rodiny trávily čas jinak, a zajistit to má nový zákon.

Změnu vláda chystá zavést postupně, aby si lidé zvykli. Od letošního března bude otevřeno jen první a poslední neděli v měsíci. Příští rok už jen jednu a od roku 2020 žádnou, kromě těch před Vánocemi nebo Velikonocemi.

V zákoně je celkem dvaatřicet výjimek, dostaly ji například lékárny, čerpací stanice, pošty, pekařství nebo pohřebnictví.

Kritici se bojí negativních dopadů na hospodářství i přesto, že Poláci už vymýšlejí řadu kliček. Třeba na benzinových stanicích, které budou mít stejně jako lékárny nebo pekárny výjimku, se připravují na výrazné rozšíření sortimentu. Nabízet budou potraviny, obuv i domácí spotřebiče. Velké obchody zas chystají posílení internetového prodeje. 

„V tom případě obchod podle zákona neprodává v neděli, ale přitom může fungovat a lidé mohou prostě nakupovat přes internet,“ uvádí ekonom z Adam Smith Centre Andzej Sadowski.

Změnu vítá katolická církev, která doufá, že se lidé z chrámů konzumu vrátí do těch jejích. V zemi, kde se k této víře hlásí v podstatě každý, totiž návštěvnost kostelů klesá. Loni jich na nedělní mše chodilo jen 37 procent.

V Česku se v neděli nakupuje

Diskuse o zákazu prodeje v neděli v Česku odstartoval nový zákon v roce 2016. Zavření obchodů v neděli ovšem v Česku neprošlo. Nový zákon přišel s tím, že velké obchody musí mít zavřeno na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince. Na Štědrý den smějí mít otevřeno jen do 12 hodin. Na dodržování zákazu dohlíží Česká obchodní inspekce (ČOI).

Zákaz se netýká obchodů s prodejní plochou do 200 metrů čtverečních, lékáren, čerpacích stanic, obchodů na letištích nebo nádražích nebo prodejen v nemocnicích. Zákaz se naproti tomu vztahuje například na bazary, zastavárny a výkupny odpadu.

Zákon už dvakrát porušila společnost Alza.cz, která v roce 2016 nechala o druhém svátku vánočním otevřenou kamennou provozovnu v Praze-Holešovicích. Za to dostala pokutu 230 tisíc korun. Loni zákon opět porušila a hrozí jí sankce až 5 milionů.

„Ve dnech státního svátku otevíráme za účelem výdeje zboží, řešení reklamací a pro prezentaci výrobků smluvních partnerů,“ řekla v prosinci 2017 ČT mluvčí společnosti Patricie Šedivá.

Nedělní otevírací doba obchodů ve vybraných státech Evropy
Zdroj: Eurocommerce.eu

V neděli je zavřeno v Rakousku nebo Nizozemsku

Nakupovat i v neděli mohou Slováci. Naopak v sousedním Rakousku musí obchody v neděli zůstat zavřené, výjimku mají jen ty v turistických oblastech. Podobně jsou na tom prodejci i v Nizozemsku, kde v neděli musí být ochody zavřené, ale jejich otevření může povolit vedení obce.

Stejně tak v Německu se poslední den v týdnu nenakupuje. Výjimku dostala jen pekařství, květinářství, trafiky, muzea a prodejny s mléčnými výrobky. Otevřeno mají i železnice, čerpací stanice, letiště a poutní místa. V některých státech spolkové republiky mohou obchody otevřít, pokud je to ve veřejném zájmu nebo při zvláštních příležitostech.

Pokud Češi vyrazí na dovolenou do Chorvatska nebo do Itálie, nakoupí podle tamních zákonů i v neděli. Naopak ve Španělsku je nedělní prodej omezen, zákon tu umožňuje, aby si každý samosprávní region stanovil maximálně 16 nedělí, kdy budou mít obchody otevřeno. Přesto ve většině regionů se prodává jen deset nedělí v roce.

Podobně jako Španělsko je na tom i Francie, kde lidé v neděli na velké nákupy vyrazí. Neděli Francouzi považují za odpočinkový den. Obchody s jídlem mohou mít otevřeno v neděli do 13 hodin, prodejny s plochou větší než 400 metrů čtverečních musejí zaměstnancům za práci v neděli připlatit 30 procent jejich mzdy.

Nedělní otevírací dobu obchodů s jiným zbožím než s potravinami určuje ve Francii vedení obcí, které může zvolit až 12 nedělí za rok, kdy mohou mít obchody otevřeno. Říká se tomu „starostova neděle“. Existuje také několik odvětví, která jsou osvobozená od povinnosti mít v neděli zavřeno. Patří sem například květinářství nebo obchody s tabákem.