Další zvrat v Jemenu. Separatisté podporovaní z Emirátů dobyli sídlo provizorní vlády v Adenu

Jihojemenští separatisté podporovaní ze Spojených arabských emirátů se zmocnili provizorního sídla vlády v přístavu Aden. Předcházely tomu krvavé střety s vládními vojáky, které si vyžádaly šest mrtvých a desítky zraněných. Jemenský premiér Ahmad Ubajd bin Daghr situaci označil za puč. Vyzval koalici v čele se Saúdskou Arábií, jejíž síly jsou ve městě přítomny, aby zasáhla a zabránila vzniku chaosu. Kromě jihojemenských separatistů bojují proti vládě také povstalci, kteří ovládají severozápadní část země.

Tvrdé boje podle svědků pokračovaly odpoledne místního času i v dalších čtvrtích Adenu, který je druhým největším městem v zemi. Obchody a školy zůstaly zavřené.

Incidenty vypukly, když se vládní vojáci pokusili zabránit separatistům vstoupit do města a demonstrovat za odchod vlády. Mezi oběťmi střetů jsou podle zdravotnických zdrojů i civilisté.

Jižní Jemen byl v minulosti samostatný a patřil do sovětského bloku. Se Severním se spojil v roce 1990. Separatistům se v občanské válce v roce 1994 nepodařilo tento krok zvrátit, v posledních letech se však separatistické nálady v souvislosti s celkovou špatnou situací rozdrobené země obnovují.

Jihojemenské separatisty vede Ajdarous al-Zubajdí, který je bývalým guvernérem Adenu. Separatisté požadují, aby prezident Abdar Rabbú Mansúr Hádí vyměnil vládu premiéra Ahmada Ubajda bin Daghra kterou obviňují z korupce a z dezinformační kampaně proti jihojemenským lídrům, píše web televize Al-Džazíra.

Separatisty podporují Spojené arabské emiráty, které se v oblasti začaly silně angažovat a například odlehlý jemenský ostrov Sokotra vojensky obsadily. Financují síť milicí, zakládají věznice a vytvářejí bezpečnostní složky paralelní k Hádího vládě, dodává Al-Džazíra s odvoláním na lidskoprávní organizaci Human Rights Watch.

Kromě separatistů bojuje vláda i s povstalci

Jihojemenští sepratisté nejsou jediní, kdo bojuje proti mezinárodně uznané Hádího vládě. Jemen sužuje od roku 2014 konflikt, v němž proti sobě bojují menšinoví šíitští Húsíové podporovaní šíitským Íránem a vláda prezidenta Hádího, které pomáhá koalice v čele se sunnitskou Saúdskou Arábií a Západem. Vládní jednotky mají pod kontrolou většinu území na jihu a východě země, povstalci ovládají severozápad včetně metropole Saná. Vláda sídlí provizorně v Adenu.

V prosinci byl v bojích v Saná byl zabit bývalý prezident Alí Abdalláh Sálih. Původně bojoval na straně šíitů proti vládě, krátce před svou smrtí se ale se svými spolubojovníky rozhádal a mezi jeho jednotkami a šíity se rozzuřily boje, kterým padl za oběť i Sálih.

Vydáno pod