LEGO slaví. Již 60 let je barevným plastovým fenoménem

Plastové kostky značky LEGO s malými kulatými výstupky zná téměř každý. Vynález, který si před šedesáti lety nechal patentovat dánský podnikatel, za tu dobu ovládl svět. Děti si hrají se stavebnicemi od roku 1949 a nezapomenutelné jsou i pro rodiče – šlápnutí na kostičku lega se v žebříčcích bolestivosti pravidelně umisťuje na předních příčkách.

Z lega lze postavit téměř cokoli – dinosaury, Titanic, celebrity v životní velikosti, loď z Hvězdných válek či funkčního robota. Stavebnice okouzlila generace dětí po celém světě a výrobce stále reaguje na aktuální trendy. Před 60 lety, 28. ledna 1958, podal Godtfred Kirk Christiansen, jeden ze synů zakladatele dánské firmy, žádost o patent na kostku.

Právě v roce 1958 se také zrodila LEGO kostička, jak ji známe dnes – s vnitřní strukturou trubiček, které plastové formě dodávají tvar a stabilitu. Před tímto rokem si děti musely vystačit s dutými kostkami, které nedržely tak dobře pohromadě.

Jednoduchost a univerzálnost nekonečného spojování

Stavebnice prošla zkouškou času a dokázala vzdorovat náporu elektronických her i finančních krizí. Základem úspěchu LEGO byla jednoduchost a univerzálnost téměř nekonečného spojování, zaručená patentovanými „špuntíky“ zapadajícími do otevřeného spodku kostek. Stavebnice nestárne a spojovat lze bez problémů i kostky vyrobené v roce 1958 s jejich „sestrami“ z nejnovější produkce.

Princip lega vznikl již v roce 1949, dozrával ale postupně. Původní jednoduchý tvar kostek byl propracován až do systému stovek různých prvků. Kostky se prodávaly jak v krabicích se základními sadami kostiček, tak i různě zaměřené na konkrétní stavby. Mezi nejoblíbenější typy z poslední doby patří LEGO Ninjago, LEGO City, Duplo, Star Wars a LEGO Friends.

Vůbec nejdražší stavebnicí, kterou si fanoušci LEGO mohou pořídit, je stavba spojená s filmovou sérií Star Wars. Ze 7541 kusů lze postavit Millenium Falcon, kultovní vesmírnou loď Hana Sola a Chewbaccy ze zmíněných filmů. Neuvěřitelně detailně propracovanou skládačku ohodnotila společnost cenovkou 800 dolarů. Jde přitom o novější verzi stavebnice z roku 2007, která měla pouze 5195 kostek a stála kolem 500 dolarů. Mezi sběrateli jde ale o cenný kousek, který se často prodává i za šestinásobek původní ceny.

Firma se soustředí i na digitální aktivity, z nichž pochází část příjmů. Nedávno zaznamenal globální úspěch také animovaný film LEGO příběh.

  • LEGO příběh je jen jedním z příkladů rozšíření stavebnicového fenoménu za hranice audiovizuálního světa. Krom filmového zpracování, ve němž se postava dělníka Emmeta Cihlowskiho vydává zachránit LEGO svět před Lordem Byznysem, který chce nastolit nový řád LEGO světa a zamezit stavitelům, aby vytvářeli stavby podle vlastní fantazie, vznikly také LEGO® Batman film nebo LEGO Ninjago film.
    S tematikou plastových kostek vznikla také řada videoher. První, nazvaná LEGO Island, vznikla už v roce 1997 a do roku 2017 vzniklo dalších téměř 70 her. Obsáhly přitom množství herních žánrů od strategií, stříleček, akčních adventur, závodních her, multiplayerů i otevřených světů. Lego v některých z nich přesáhlo do popkultury vydáním her s tematikou Star Wars, Harryho Pottera, Batmana, Jurského parku či Indiana Jonese a otevřelo hráčům i cestu do světa Pána prstenů nebo Avengers. Krom řady videoher vznikly také hry deskové, řada knih a magazínů a kolekce dětského oblečení.

Společnost LEGO založil v roce 1932 Ole Kirk Christiansen (1891 až 1958), otec Godtfreda. Pocházel z chudé rodiny a byl tesařem. Protože v době hospodářské krize přišel o práci, začal si na své živobytí vydělávat výrobou dřevěných hraček. Svoji firmu pojmenoval podle dánských slov „LEg GOdt“, což znamená „hrát si dobře“. Po druhé světové válce se Christiansen rozhodl vsadit i na plasty.

Od medvědů ke kostkám

Zpočátku vyráběl malé plastové medvědy a chrastítka. V roce 1949 produkoval již více než 200 plastových a dřevěných hraček. Tehdy také vznikly vůbec první kostky, které ale byly ještě poměrně velké. Uvedeny byly v pěti základních barvách, bílé, červené, žluté, modré a zelené. Teprve v roce 1958 přišla firma s menší variantou. Za tvůrce klasické cihličky LEGO je považován třetí Christiansenův syn Godtfred Kirk (1920 až 1995), který po úmrtí otce firmu převzal.

V období 90. let zažívalo LEGO několik krizí, zejména v důsledku nástupu elektronických her. Postupně je ale překonalo a v roce 1999 vyhlásil americký ekonomický magazín Forbes kostky LEGO „výrobkem století“. Další krize se dostavila v roce 2004, přičemž tehdejší „dědičný“ majitel Kjeld Kirk Kristiansen do firmy investoval téměř všechen svůj osobní majetek. LEGO tehdy zachránila restrukturalizace a přemisťování výroby do levnějších zemí.

LEGO hračky podporují představivost a zvídavost. Za vším stojí jednotlivé LEGO kostičky, které lze zas a znovu skládat a rozkládat podle vlastních představ. Díky tomu se děti učí otevřenosti, zvídavosti a budují si schopnosti, bez kterých se ve 21. století neobejdou – tvořivost, spolupráci a řešení problémů.
Julia Goldin
Chief Marketing Officer společnosti LEGO
  • • Šest LEGO kostiček „2x4“ lze spojit více než 915 miliony způsobů
    • Kdybyste postavili komín z přibližně 40 miliard LEGO kostiček, dosáhl by až na Měsíc
    • Formy používané pro výrobu LEGO® elementů mají přesnost čtyři µm (= 0,004 mm) – to je méně než tloušťka vlasu. Tato přesnost je přesně to, čemu říkáme schopnost držet pohromadě
    • Počet různých barev používaných při výrobě: přes 60
    • Počet různých LEGO prvků (včetně všech typů LEGO kostiček a dalších prvků): přes 3700

K filozofii společnosti také neodmyslitelně patří zábavní parky Legolandy, které zahrnují tradiční škálu atrakcí a tisíce modelů z kostiček. Na své si přijdou malí návštěvníci i ti dříve narození. Legolandy se nacházejí v Dánsku – vůbec první vznikl v roce 1968, a stojí poblíž původní továrny. Postupně se rozdělil na deset různých tematických zón, ročně ho navštíví kolem 1,6 milionu návštěvníků a je největší turistickou atrakcí mimo Kodaň.

Další parky se nacházejí v Německu, Británii, USA (v Kalifornii a na Floridě), Japonsku, Malajsii a také ve Spojených arabských emirátech. Britský Legoland ve Windsoru je ze všech postavených parků největší – rozlohou by pojal pět dánských Legolandů.

Z Dánska do celého světa

Mateřské sídlo má LEGO v dánském Billundu. Vedení podniku si Christiansenové předávají po generace, jsou jednou z nejbohatších rodin v Dánsku. LEGO Group má pět výrobních závodů – v Dánsku, Maďarsku, Česku (od roku 2000 v Kladně), Mexiku a Číně.

Výrobní závod v Kladně začal fungovat v roce 2000, nejprve s 80 zaměstnanci. Záměr rozšířit podnik oznámili majitelé o 13 let později, přičemž dva roky trvala stavba – 16. dubna 2015 byla otevřena nová budova se třemi výrobními halami a skladem. Vzniklo zázemí pro balení stavebnic, jejich potisk, kompletaci jednotlivých prvků a vývoj technologií balení a potisku.

Rozloha odpovídala v roce 2015 přibližně 22 fotbalovým hřištím a budovy se rozprostíraly zhruba na 140 tisících metrech čtverečních. Zaměstnanci v Kladně mimo jiné vyvíjejí nástroje pro prodejní marketingové kampaně a modely pro zábavní parky a značkové prodejny po celém světě.

Předloni firma zvýšila tržby na nový rekord, růst však byl proti předchozímu roku nízký. Tržby LEGO meziročně vzrostly o šest procent na 37,9 miliardy dánských korun (137,8 miliardy korun). Firma zaměstnává kolem 19 tisíc lidí. K hlavním konkurentům patří výrobci hraček Mattel (jednička na trhu) a Hasbro.