Seina stoupá a ohrožuje Paříž. Úřady z předměstí evakuují obyvatele, Louvre se bojí o sbírky

Hladina řeky Seiny v Paříži dál stoupá, ve čtvrtek ráno dosáhla u Slavkovského mostu na východě francouzské metropole výšky 5,44 metru. Kvůli vytrvalému dešti vydali meteorologové varování před záplavami pro 15 departementů napříč celou zemí. Na jihovýchodě Francie očekávají silné sněžení.

Události: V Paříži hrozí rozvodněná Seina (zdroj: ČT24)

Současné deště jsou podle meteorologické služby Météo France na zimu nezvykle silné, například v Paříži dvakrát vydatnější proti normálu. Úřady situaci označily za vážnou, ale nikoli katastrofální. Řeka by měla kulminovat v noci na sobotu.

Na jihovýchodním předměstí Paříže Villeneuve-Saint-Georges, kudy protéká Seina i její přítok Yerres, už úřady nařídily evakuaci obyvatel.

V metropoli zůstává přerušen provoz linky C příměstského vlaku RER, která vede podél Seiny. Linka C nebude podle francouzského tisku fungovat minimálně do konce ledna.

Stoupající hladinu Seiny s obavami sleduje vedení muzeí Louvre a Orsay, která stojí nedaleko řeky. Louvre uzavřel podzemní výstavní plochy v úseku islámského umění a muzeum Orsay dokonce přistoupilo k evakuaci části své sbírky.

Vodohospodáři očekávají, že Seina bude stoupat až do soboty a dosáhne úrovně 6,1 metru. To by bylo stejně jako v roce 2016, kdy Seina dosáhla maxima za posledních zhruba sto let – tedy čtyř metrů nad běžnou úrovní. 

Vzestup hladiny vody pak patrně postihne hlavně řeku Rhonu na jihovýchodě Francie, která se vlévá do Středozemního moře.

Stále je to ale ještě daleko od největších povodní: v roce 1910 hladina Seiny vystoupala na 8,62 metru, což v metropoli způsobilo katastrofální záplavy. V roce 1955 řeka dosáhla 7,10 metru a 6,10 metru v červnu 2016. To je také výška, jíž by hladina Seiny mohla dosáhnout podle serveru Vigicrues, na kterém se měří průtok řek ve Francii, koncem týdne.

Vydáno pod