Štěstí, síla nebo radost. Tradiční tetování v Myanmaru svého nositele ochraňují

Horizont ČT24: Tradiční tetování v Myanmaru má ochránit nositele (zdroj: ČT24)

Zažitý předsudek, že tetování je odznakem mafie, pomalu přestává v Asii platit. V některých částech kontinentu jsou naopak kresby na kůži tradičně dokladem duchovního rozměru člověka.

V Šanském státě v Myanmaru na jezeře Inle si lidé nechávají tetovat motivy tygrů a kanců už po generace. Mytická zvířata jsou pro ně amuletem, který má ty, co je nosí na kůži, ochraňovat.

„Tato tetování nejsou jen pro dekoraci, mají chránit toho, kdo je nosí. Výjevy se umisťují na různé části těla a každý znamená něco jiného,“ říká tradiční tatér z Myanmaru U San.

Tetovací salón provozuje osmdesátiletý U San už víc než šedesát let. Stojí hned naproti budhistickému chrámu. Tetování tak předchází modlitba a někdy tatér kreslí na těla svých klientů i obrázky Buddhy.

Vedle toho se do motivů, které U San používá, promítl i tradiční šamanismus. Kresby na těle tak jsou pro jejich nositele jakýmsi ochranným amuletem. Obrázek tygra má přinést člověku sílu, divoký kanec zahání neštěstí, tančící kočka má vnést do života člověka radost. Zvířata ale musí tatér vytvářet jen na horní polovině těla klientů, jinak by přinášela smůlu.

Zatímco moderní tatéři se snaží upoutat originalitou, U Sanovy návrhy se po dekády nemění. „Moc lidí to už dnes nedělá. Chce to hodně trpělivosti a praxe. Vlastně jsem zbyl v naší vesnici jediný,“ říká tatér.

Vydáno pod