Ve Švédsku začal odstřel vlků, ochránci přírody neuspěli u soudu

Ve Švédsku začala lovecká sezona vlků. A to i přes nesouhlas ochránců zvířat, kteří povolení lovit tyto psovité šelmy napadají u správních soudů pravidelně od roku 2009, kdy byl lov vlků po více než půlstoletí zákazu znovu povolen.

Letošní lovecká sezona v pěti krajích centrálního Švédska potrvá do poloviny února. Za prvních pár hodin sezony podle tamního veterinárního ústavu už lovci stihli zabít tři vlky. Povolen je přitom za loveckou sezonu odstřel dvaadvaceti šelem. 

Lov vlků se ve Švédku stal citlivým tématem podobně jako v jiných evropských zemích, kde byli vlci - na úkor chovatelů dobytka - znovu vysazeni, anebo se růst jejich populace neomezoval.

Švédští ochránci zvířat s povolením lovu ale nesouhlasí a u soudů se s lovci přou o to, zda je legální z hlediska evropské legislativy. Přitom poukazují na Bernskou úmluvu o ochraně evropské fauny, flóry a přírodních stanovišť z roku 1979, podle níž jsou vlci chráněni. 

Švédský Úřad pro ochranu životního prostředí odhaduje, že v severské zemi v současnosti žije populace 350 vlků. V roce 2017 jich bylo odstřeleno 24.

Také do Česka se vlci navrací. Trvale tu žijí celkem tři smečky. Nové výzkumy ale ukazují, že jednou se v Česku možná setkají hned tři hlavní evropské populace vlků, které dosud žily odděleně. Křížení těchto skupin může prospět genetické rozmanitosti šelem.

Odborníci potvrdili výskyt vlka na Vysočině (zdroj: ČT24)
Vydáno pod