Všichni teď vědí, že pravidla se změnila, tweetnul Trump a ukončil asijské turné

Americký prezident Donald Trump ukončil svou cestu po asijských zemích. Navštívil Japonsko, Jižní Koreu, Čínu, Vietnam a Filipíny. Politici, s nimiž hovořil, podle něj nyní vědí, že se změnila pravidla vzájemného obchodování, a to ve prospěch spravedlivosti a vyváženosti. Do vlasti se vrací „s mnoha novými asijskými přáteli“ a po příletu chystá „zásadní prohlášení“.

„Po mém asijském turné vědí všechny státy, které s námi obchodují, že se pravidla změnila. Se Spojenými státy musí být jednáno spravedlivě,“ napsal Trump na sociální síti Twitter s tím, že dosavadní obchodní schodky v neprospěch USA je potřeba rychle snížit. Dodal také, že jím vyjednané obchodní dohody budou spravedlivé, což se nedá říci o „hororových počinech“ předchozích amerických administrativ.

Trump se zúčastnil některých částí summitu Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN), který se koná ve filipínské Manile. S účastníky se sešel na pracovním obědě. Dalších jednání se ale kvůli organizačním průtahům nezúčastní, zastoupí jej ministr zahraničí Rex Tillerson.

Novinářům v Manile Trump řekl, že měl „velké kontroverze“ s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem ohledně tří zadržených amerických občanů, kteří nesmí opustit hotel ve městě Chang-čou. Jde o členy basketbalového týmu Kalifornské univerzity. Jsou podezřelí, že kradli v obchodě. Americký prezident doufá, že se vše podaří vyřešit a studenti se brzy dostanou domů.

Zpravodaj ČT: Trump sklidil kritiku za mírný postoj vůči Dutertemu a Si Ťin-pchingovi (zdroj: ČT24)

Zásadní prohlášení

Na Twitteru Trump také oznámil, že po návratu do Bílého domu učiní zásadní prohlášení ke své cestě. Termín, kdy k národu promluví, zatím neupřesnil. Uvedl ale, že do Washingtonu se vrací s mnoha novými asijskými přáteli.

Po jednání v Pekingu nebyla ohlášena žádná nová politika vůči KLDR. Pozice Číny jsou dlouhodobě konzistentní. Nepřeje si změnu režimu v Severní Koreji. Vyzývá obě strany, aby změnily rétoriku, vrátily se k jednacímu stolu. Za řešení považuje zmražení severokorejského jaderného programu výměnou za konec americko-jihokorejských vojenských cvičení, což je pro Spojené státy nepřijatelné.
Barbora Šámalová
asijská zpravodajka ČT

Těsně před odletem prezident novinářům řekl, že cestu po Asii, během níž navštívil Japonsko, Jižní Koreu, Čínu, Vietnam a Filipíny, považuje za fantastický úspěch. Kromě ekonomických styků, jimž dominovaly podpisy dohod mezi americkými a čínskými firmami za 250 miliard dolarů, Donald Trump nabídl, že pomůže zprostředkovat jednání mezi Čínou na jedné straně a Brunejí, Filipínami, Malajsií, Tchaj-wanem a Vietnamem o územních nárocích v Jihočínském moři.

Během své cesty si Trump také vyměnil několik ostřejších vyjádření se Severní Koreou. Totalitní režim Kim Čong-una amerického prezidenta označil za „ničitele světového míru“, Trump opáčil výzvou, aby se Pchjongjang vzdal jaderného programu a zasedl k jednacímu stolu. Na okraj turné se Trump setkal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Společně uznali jednotu Sýrie.

Šámalová: Po jednání v Pekingu žádná nová politika vůči KLDR (zdroj: ČT24)