Trump končí cestu Asií. Nabídl se jako prostředník sporu o čínské ostrovy a popichoval Kima

Filipínská policie rozháněla vodními děly stovky demonstrantů, kteří v Manile protestovali proti americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi. Ten před příjezdem na Filipíny uvedl, že by chtěl být prostředníkem v územních sporech o Jihočínské moře. USA přitom do sporů asijských zemí doposud nevstupovaly. Trump také zveřejnil na Twitteru další narážky na vzhled severokorejského diktátora.

Peking si nárokuje téměř celé Jihočínské moře, kudy vedou významné námořní trasy. V oblasti se navíc mohou nacházet velké zásoby ropy a zemního plynu. Nároky na určité oblasti si ale činí také Brunej, Filipíny, Malajsie, Tchaj-wan a Vietnam. „Pokud bych mohl sloužit jako prostředník, dejte mi vědět… Jsem velmi dobrý zprostředkovatel,“ prohlásil ještě v Hanoji Trump.

Čína buduje v posledních letech v oblasti Jihočínského moře umělé ostrovy navršením písku u korálových ostrovů. Zřizuje na nich také infrastrukturu – ranveje až o délce tří kilometrů vhodné i pro vojenské účely, přístavy, majáky, radarové stanice, ubytovací zařízení a další prvky.

USA prosazují zachování svobody plavby a přeletů v oblasti. Do regionu vysílají své letouny a lodě. Americký ministr zahraničí Rex Tillerson už dříve rozlítil Čínu, když prohlásil, že USA by měly rovněž zamezit Pekingu v přístupu na nově vytvořené ostrovy ve sporných vodách.

Trump se sejde s kontroverzním Dutertem

Trump nyní dorazil na Flipíny, kde zakončí svou asijskou cestu. Prezidenta čeká slavnostní večeře pořádaná u příležitosti 50. výročí vzniku Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN). Kromě toho se má také sejít s filipínským prezidentem Rodrigem Dutertem.

Někteří členové Kongresu Trumpa před cestou žádali, aby se na Filipínách nevyhýbal tématu porušování lidských práv.

Očekává se, že šéf Bílého domu bude chtít podpořit spojenecký svazek s touto asijskou zemí, jejíž prezident vede krvavou kampaň proti obchodování s drogami. Od roku 2016, kdy se Duterte ujal funkce, zemřelo při policejních protidrogových operacích na 4000 lidí.

Proti Trumpovi protestovaly v Manile stovky lidí. Demonstranti se snažili dostat k americké ambasádě a volali hesla jako Proti Trumpovi, fašismu a imperialismu nebo Chraňme si národní suverenitu. Další pálili americké vlajky. Policie je rozehnala vodními děly.

Protest proti Trumpovi v Manile
Zdroj: Athit Perawongmetha/Reuters

Trump a KLDR: Vzájemné urážky pokračují

Trump během své končící asijské cesty nekončí se svými kontroverzními tweety. Pustil se hlavně do vůdce KLDR. „Proč mě Kim Čong-un uráží a říká o mně, že jsem starý, když já bych o něm nikdy neřekl, že je malý a tlustý? Tolik se snažím být jeho přítelem – a možná se to jednou stane,“ konstatoval sarkasticky prezident.

Reagoval tak na poznámku KLDR, jež označila Trumpův projev v Jižní Koreji z tohoto týdne za „lehkomyslné poznámky starého blázna“. Americký prezident v proslovu kritizoval Severní Koreu za to, že pokračuje ve vývoji raket a jaderných zbraní. KLDR přitom varoval, aby
Spojené státy nepodceňovala a nepokoušela.