Vezměte si příklad z králíků, radí ministerstvo Polákům ohledně plození dětí

Polské ministerstvo zdravotnictví přišlo s kampaní, ve kterém nabádá Poláky, aby se množili jako králíci. Cílem spotu zobrazujícího početnou králičí rodinu je upozornit na nízkou plodnost v zemi, která je 1,32 dítěte na ženu, což představuje druhou nejnižší hodnotu v Evropské unii za Portugalskem.

Půlminutové video vyvolalo v Polsku diskusi. Řada lidí kritizuje nejen přirovnání ke králíkům, ale i náklady na vznik kampaně, které polská média odhadují na 2,7 milionu zlotých (zhruba 16 milionů korun). Klip byl původně zveřejněn na YouTube, později jej ale ministerstvo stáhlo. 

Tajemství vysoké porodnosti králíků podle zvířecího vypravěče na videu tkví v častém cvičení, ve zdravé stravě a v tom, že „se nestresujeme, když nemusíme“. Video také záběrem na skleničku obrácenou dnem nahoru naznačuje přínos střídmého užívání alkoholu.

Ministerstvo zdravotnictví agentuře AP řeklo, že se snaží přimět Poláky ve věku od 18 do 45 let k osvojení zdravého životního stylu, který by posílil jejich schopnost plodit potomky. „Pokud se někdy chcete stát rodiči, vezměte si příklad z králíků. Vím, co říkám, otec nás měl 63,“ radí králičí vypravěč.

Záběr s mladým párem na pikniku pak dává najevo, že trocha romantiky také neuškodí. Ministerstvo si prý tento způsob informování o nízké plodnosti zvolilo, aby sdělení „nebylo vulgární a nikoho neurazilo“.

Kritizovaná kampaň: Mějte víc dětí, vezměte si příklad z králíků, radí ministerstvo Polákům (zdroj: ČT24)

V Polsku, kde se asi 90 procent z 38 milionů obyvatel hlásí k římskokatolické církvi, byla v roce 2015 evidována plodnost 1,32 dítěte na jednu ženu. To je po Portugalsku druhá nejnižší hodnota v EU, přičemž Španělsko a Řecko jsou jen nepatrně lepší. V Česku loni plodnost stoupla na hodnotu 1,63, což je maximum od roku 1994, pro dlouhodobé zachování populace je však potřeba 2,1 dítěte na ženu.

V roce 2015 vzbudil papež František rozruch výrokem, že být dobrým katolíkem neznamená množit se jako králíci a vyzval k odpovědnému rodičovství. Reagoval tak na situaci rodin, které mají víc dětí, než si můžou dovolit. Za svůj výrok o králících se později omluvil.