Separatisté obviněni ze vzpoury, katalánská policie vstoupila do budov regionální vlády

Španělská vláda v čele s vicepremiérkou Sorrayou Sáenzovou začíná přebírat správu nad Katalánskem. Vládní budovy v Katalánsku již hlídá místní policie. Sesazený katalánský premiér Carles Puigdemont vyzval ke klidnému odporu. Generální prokuratura mezitím obvinila sesazenou katalánskou vládu a vedení rozpuštěného parlamentu ze vzpoury.

Prokuratura navrhla obžalovat dvacet politiků z několika trestných činů. Nejvyšší trest hrozí za vzpouru, a to až 30 let vězení, pokud je ale neozbrojená, je maximální trest 25 let vězení.

Obvinění se týká mimo jiné toho, že katalánští politici v pátek umožnili v regionálním parlamentu schválení rezoluce o nezávislosti Katalánska, která je ale podle právníků neplatná.

Vyhlášení nezávislosti totiž odporuje španělské ústavě. Rezoluce navíc odkazuje na zákony o referendu a zákony o přechodu k nezávislosti, které nejsou na základě verdiktů ústavního soudu platné.

Prokuratura podala obvinění na politické lídry katalánské vlády pro vzpouru, protistátní činnost a zneužití veřejných prostředků. V posledních letech svým jednáním vytvořili institucionální krizi, která vyvrcholila jednostranným prohlášením nezávislosti.
Jose Manuel Maza
španělský generální prokurátor

Puigdemont a ti členové bývalé vlády a bývalého vedení parlamentu, kteří přišli o imunitu, budou souzeni před španělským národním soudem. Případem předsedkyně parlamentu Carme Forcadellové se bude zabývat nejvyšší soud.

Forcadellová a další dvě desítky katalánských poslanců mají nadále imunitu, protože se stali členy stálé parlamentní delegace, která bude zastupovat rozpuštěný katalánský parlament do prosincových regionálních voleb.

„Proces, který (separatisté) spustili, byl nelegální, odporoval španělské ústavě, která jasně říká, že Španělsko je nedělitelný národ, a pokud by měla nastat nějaká změna, tak nejprve musí nastat změna ústavy, to znamená dohoda všech politických stran. To ignorovali, to znamená, že udělali vzpouru, povstání, šli proti legalitě systému,“ upozornil hispanista Traian Urban.

Řada katalánských politiků dorazila do práce

Madrid mezitím přebírá kontrolu nad katalánskými úřady. Sesazený katalánský ministr pro územní rozvoj Josep Rull ale v pondělí dorazil do práce s tím, že hodlá dál vykonávat svoji funkci. Záhy za ním přišli policisté, kteří ho varovali, že se vystavuje trestnímu stíhání. Obviněn by mohl být z trestného činu uzurpace moci, sdělila spolupracovnice ČT Lubica Zlochová.

Do úřadu se ráno dostavil také sesazený generální tajemník katalánského ministerstva vnitra César Puig, který ale po několika minutách zase odešel. Uvedl přitom, že odvolat ho může jen „jeho vláda“. 

Regionální parlament už uznal své rozpuštění a zrušil plánovanou úterní schůzi. „Zatím je to vše v poklidu. Zaznamenáváme rebelii na úřadu vnitra, kde úředníci tvrdí, že odvolat je mohou jen ti, kteří je do funkce jmenovali. Policie doprovází úředníky nebo ministry, kteří si jdou pro své věci do práce a tvrdí, že ti, kdo neodejdou, se vystavují nebezpečí trestního stíhání,“ prohlásil zpravodaj ČRo Jan Šmíd.

Madrid bude kontrolovat finanční toky, bezpečnostní složky, ale zda úředníci z veřejného sektoru budou plnit příkazy Madridu, to těžko říci. Někteří mohou odpírat poslušnost, někteří mohou stávkovat.
Pavlína Springerová
děkanka Filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové
Katalánská policie v sídle místního ministerstva vnitra
Zdroj: Jon Nazca/Reuters

Před katalánským rozhlasem se sešla v pondělí asi stovka lidí, kteří protestovali proti pátečnímu útoku skupiny radikálů na rozhlas.

Španělský premiér Mariano Rajoy formálně převzal funkce předsedy a místopředsedy katalánské vlády, výkonem většiny jejich kompetencí ale pověřil místopředsedkyni španělské vlády. Moc nad regionem Madrid oficiálně převzal v sobotu, kdy nechal rozpustit katalánský parlament a sesadil vládu.

Nucená správa má trvat přinejmenším do regionálních voleb, jež proběhnou 21. prosince.„Chci všem zdůraznit, že už nemají žádnou odpovědnost, žádné finanční prostředky. Je to národní vláda, které je převzala. A jak už jsem řekl v minulosti – její snahou je obnovit spolupráci, neutralitu správy a zejména smír mezi Katalánci,“ zdůraznil mluvčí španělské vlády Inigo Mendez de Vigo.

Katalánská policie obdržela výzvu k poslušnosti

Španělský kabinet již odvolal šéfy regionálního policejního sboru. Španělský ministr vnitra Juan Ignacio Zoido vyzval v dopise všechny členy katalánské policie, aby dokázali svou loajalitu v době „nové éry“ v regionu. Zdůraznil, že nyní pod přímou vládou Madridu musejí poslouchat rozkazy a garantovat „práva a svobody všech“.

Carles Puigdemont
Zdroj: Ivan Alvarado/Reuters

„Ani jedna ze stran touto situací nějak výrazně nezískává, možná z hlediska dlouhodobějšího výhledu budou Katalánci – pokud se vrátí do rámce legality – ti, kdo dokáže ze situace vytěžit nějaké zásadnější posílení kompetencí v rámci španělského státu, obzvlášť s ohledem na fiskální autonomii. Je nutností, aby tato situace trvala co nejkratší dobu,“ podotkla Pavlína Springerová, děkanka Filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové.

Puigdemont v sobotu prohlásil, že své odvolání neuznává a bude se dál snažit o nezávislost regionu. Vyzval přitom stoupence nezávislosti ke klidnému „demokratickému“ odporu a konstatoval, že chce dál pracovat na založení své „svobodné země“. 

Pokud nebude ve vězení, smí Puigdemont opět kandidovat

Podle španělského ministra zahraničí Alfonsa Dastise Madrid připouští možnost, že by sesazený separatista mohl znovu kandidovat v předčasných regionálních volbách – ovšem jen za předpokladu, že v té době nebude ve vězení. 

„Kdyby kandidoval, tak by do určité míry uznal rozhodnutí španělské vlády posvěcené parlamentem. Kdyby nekandidoval, tak by se mohl ocitnout mimo veškeré dění,“ podotkl zpravodaj ČRo Šmíd s tím, že separatistické strany budou ještě v pondělí toto dilema řešit.