Slovensko čekají krajské volby. Kotlebovi chce obhajobu postu župana překazit podnikatel Lunter

Slovensko čekají krajské volby. Skončí Kotleba jako župan? (zdroj: ČT24)

Už příští sobotu Slováci zvolí nová regionální zastupitelstva a jejich vedení. Největší pozornost se upírá k Banskobystrickému kraji, který dosud řídil šéf ultrapravicové Lidové strany Naše Slovensko Marián Kotleba. Podle průzkumů by ho mohl porazit nezávislý kandidát Ján Lunter. Kandidatury ve prospěch Luntera se v uplynulých týdnech vzdali Martin Klus (poslanec za Slobodu a Solidaritu) a Stanislav Mičev.

Ján Lunter
Zdroj: ČT24

Dosud zápasil jen na hřišti byznysu, teď se Ján Lunter chystá na to politické. Otec šesti dětí zbohatl na vegetariánské stravě. Zkušenosti z podnikání chce využít v čele Banskobystrického kraje.

„Personalistika a marketing, to jsou věci, které se melou na jedné i na druhé straně. Ale samozřejmě v politice je to i víc o zodpovědnosti,“ poznamenal Ján Lunter, nezávislý kandidát na župana.

Banskobystrický region patří v rámci Slovenska k těm nejméně rozvinutým. Oproti celostátnímu šestiprocentnímu průměru má několik okresů až trojnásobnou nezaměstnanost. Hlavně to chce Lunter změnit.

„Rozvoj turismu je opravdu v plenkách a na začátku, je tam co dělat. Chceme podpořit řemeslníky, farmáře, kteří začínají prodávat svoje produkty,“ dodal Lunter.

Koalice proti Kotlebovi

Za mě mluví činy, přebral jsem kraj s dluhy a závazky ve výši 71 milionů eur, za čtyři roky práce jsme dokázali tento dluh snížit o polovinu, přitom jsme nastartovali nebývalé tempo opravy cest.
Marián Kotleba
župan Banskobystrického kraje

Poslední průzkumy přiznávají Jánu Lunterovi padesátiprocentní podporu, to je o třicet procent víc než má současný župan Marián Kotleba.

Nezávislému kandidátovi pomohlo i to, že hlavní soupeři odstoupili a podpořili ho. „S heslem všichni proti Kotlebovi, kterého označují za neofašistu,“ popsal předvolební situaci v srdci Slovenska zpravodaj ČT Lukáš Mathé.

Proti Kotlebovi se v Banskobystrickém kraji zformovala široká koalice. Ve prospěch Luntera se minulý týden vzdali kandidatury nejen dva ze čtveřice nejpopulárnějších zájemců o post hejtmana. Luntera podpořily i vládní strany včetně Smeru-SD premiéra Roberta Fica.

Jeden z odstoupivších kandidátů na post předsedy Banskobystrického kraje Stanislav Mičev nicméně varoval, že možnost úspěchu LSNS v kraji je nadále vysoká. Podle Mičeva se mnoho voličů v průzkumech veřejného mínění ke Kotlebovi nehlásí. „Nejen ten, kdo volí přímo pana Kotlebu, je jeho voličem, ale i ten, kdo volit nepřijde,“ řekl Mičev.

V naší zemi se šíří zlo. Zlo chce z naší země udělat xenofobní nacionalistický stát. Nejde o skupinu nějakých mladých výtržníků s hloupými názory, ale jde o dobře organizovanou, profesionální a velmi nebezpečnou politickou sílu.
Andrej Kiska
slovenský prezident

Také slovenský prezident Andrej Kiska vybídl obyvatele země, aby nebyli lhostejní a nedovolili v krajských volbách zvítězit kandidátům, kteří šíří zlo. „V demokracii stačí velmi málo, aby zlo zvítězilo. Stačí, aby dobří lidé nedělali nic,“ uvedl Kiska.