Vyloupaný adventní kalendář, kritizují v Bratislavě rekonstrukci hotelu. Investor ji brání

Události ČT: Spor o rekonstrukci fasády hotelu Danube (zdroj: ČT24)

V Bratislavě budí emoce rekonstrukce fasády hotelu Danube. Oprava budovy přímo v centru se řadě místních nelíbí a památkáři dodávají, že ji investor provedl bez jejich povolení. Město proto nehodlá vydat kolaudaci. Firma ale pochybení odmítá.

Shlíží na řeku, po které dostal jméno. Nová tvář hotelu Danube mu ale vysloužila i jedno další: vyloupaný adventní kalendář. „To je architektura čtvrté cenové skupiny, to je velmi špatné,“ komentuje rekonstrukci fasády hlavní architektka Bratislavy Ingrid Konrad.

Rekonstrukce vyvolala podobné emoce jako nedávný český případ – zateplení základní školy v Kamenných Žehrovicích. A to přesto, že po původní podobě hotelu z devadesátých let se v Bratislavě nikomu nestýská.

Vadí hlavně to, že investor postupoval bez souhlasu památkářů. „Stavba by neměla působit kontrastně vůči okolí. Toto pokládáme za řešení, které jsme nemohli odsouhlasit,“ vysvětluje vedoucí památkového úřadu v Bratislavě Peter Jurkovič. 

Do boje proti fasádě se pustil i aktivista Michal Brat. Nejdřív jen satirou na internetu, teď spolu s dalšími tlačí úřady, aby nenechaly změnu podoby historického centra projít. „Občané si pomalu nemůžou vyměnit plastová okna za dřevěná bez povolení a najednou se tu postaví něco, co nikdo vlastně neviděl předtím, než bylo strhnuté lešení,“ říká aktivista.

Město tvrdí, že s novou fasádou hotel nezkolauduje a označuje ho za černou stavbu. Investor má celou kauzu za nedorozumění, které vzniklo špatně nastavenými pravidly. „Jsme ochotní mluvit o kompromisu, jsme ochotní mluvit o změně, ale též se nemůžeme nechat vydírat státní mocí a městem,“ tvrdí Ľudovít Černák mladší, zástupce investora SITNO HOLDING Real Estate. 

Pokud firma nedostane souhlas ke kolaudaci, je připravená jít k soudu. Z části hlavní bratislavské promenády tak může být ještě dlouho staveniště. Stejně dopadl projekt výškové budovy v širším centru města, která zůstává kvůli sporu památkářů a investora nedokončená už několik let.