I den před volbami přesvědčovali politici voliče. Poslední průzkumy potvrzují výhru CDU

Události: finiš předvolební kampaně v Německu (zdroj: ČT24)

Poslední den před parlamentními volbami se němečtí politici po celé spolkové republice snažili přesvědčit voliče, aby právě jim dali svůj hlas. Do finiše kampaně se zapojila i kancléřka Angela Merkelová (CDU) a její vyzyvatel v boji o post na čele německé vlády Martin Schulz (SPD).

Sociální demokrat, jehož strana za konzervativní unií CDU/CSU zaostává zhruba o 14 procentních bodů, v Cáchách na západě spolkové republiky před asi 4000 přívrženců prohlásil, že kancléřka nemá žádný plán pro budoucnost. Kritizoval ji i za to, že k řadě témat nemá jasný postoj a u dalších přebírá pozice ostatních stran.

„Bojujeme do poslední minuty,“ nechal se také slyšet jedenašedesátiletý Schulz, jehož strana má nyní podporu asi 22 procent voličů. Je podle něj důležité, aby se podařilo zabránit úspěchu protiimigrační a protiislámské Alternativy pro Německo (AfD), která by se mohla stát třetí nejsilnější silou v parlamentu. „Poprvé od roku 1945 hrozí, že se ve Spolkovém sněmu znovu chopí slova hrobníci demokracie,“ řekl na adresu protestní strany, kterou by mohlo volit 11 až 13 procent Němců.

Kancléřka nacvičovala na mítinku oživování na umělohmotné figuríně

Angela Merkelová
Zdroj: ČTK/AP/Stefan Sauer

Merkelová, jejíž CDU/CSU má podporu 34 až 37 procent voličů, oslovila v sobotu své příznivce v Greifswaldu v Meklenbursku-Předním Pomořansku, kde leží její volební obvod. Během svého vystoupení se přitom dostala i do velmi nezvyklé pozice, když v kleče za zvuků písně Stayin' Alive od kapely Bee Gees nacvičovala oživování na umělohmotné figuríně.

Třiašedesátiletá žena, která v čele německé vlády stojí už 12 let, při posledních volbách získala ve svém volebním obvodu 56,2 procenta hlasů. Letos se bude pečlivě sledovat, jestli ji zdejší protikandidát z AfD Leif-Erik Holm dokáže o část z nich připravit.

Do parlamentu by se vedle CDU/CSU, sociální demokracie a AfD měli dostat také Levice, svobodní demokraté (FDP) a Zelení. Tato trojice stran se v průzkumech pohybuje mezi sedmi až 11 procenty.

  • Podle posledního průzkumu agentury INSA by CDU a CSU získaly společně 34 procent hlasů. Sociální demokracie by dosáhla na podporu 21 procent hlasů. Třetí nejsilnější stranou by se podle INSA měla stát AfD, která by mohla získat až 13 procent hlasů. Na čtvrté příčce by skončila strana Levice (11 procent) a na čtvrtém liberální Svobodná demokratická strana (FDP) s devíti procenty. Do parlamentu by se znovu dostali také Zelení (osm procent).