Írán vyzkoušel novou balistickou raketu, oznámila státní TV

Írán oznámil, že úspěšně vyzkoušel novou balistickou raketu typu Choramšár. Podle zprávy státní televize má tato střela dolet 2000 kilometrů a může nést několik hlavic. Informace o raketovém testu přišla v době velmi napjatých vztahů mezi Íránem a USA.

Írán v pátek prohlásil, že hodlá pokračovat ve svém balistickém programu a posílí své vojenské schopnosti navzdory tlaku Spojených států. Ujistil o tom íránský prezident Hasan Rouhání na vojenské přehlídce v Teheránu. „Posílíme naši obranu a vojenské schopnosti, (…) ať už se vám to bude líbit, nebo ne,“ řekl Rouhání, který tak podle agentury AP narážel na projev amerického prezidenta Donalda Trumpa na zasedání Valného shromáždění OSN.

Trump v projevu označil Írán za „zkorumpovanou diktaturu“, jež se z prosperujícího státu změnila v hospodářsky rozvrácenou oblast, jejímž hlavním vývozním artiklem je násilí. Režim v Íránu je podle Trumpa vražedný a destabilizuje svět.

Americký prezident Donald Trump při své předvolební kampani mimo jiné ostře napadal dohodu, kterou Írán v roce 2015 podepsal s USA, Ruskem, Čínou, Británií, Francií a Německem. Írán se v ní zavázal k omezení svého jaderného programu výměnou za zrušení hospodářských sankcí. Trump označoval tuto dohodu za nejhorší, jaká kdy byla podepsána, a hrozil, že ji nechá zrušit. V úterý na zasedání Valného shromáždění OSN tento názor v zásadě zopakoval.