Lék na slovenskou vládní krizi se jmenuje Lubyová. Nová ministryně školství začíná úřadovat

Novou slovenskou ministryní školství se stala dosavadní členka předsednictva Slovenské akademie věd (SAV) Martina Lubyová. Do funkce ji jmenoval prezident Andrej Kiska. Lubyová ve vládě nahradí exministra Petera Plavčana, který v srpnu rezignoval po aféře spojené s podezřením na netransparentní rozdělování evropských dotací.

Vystudovaná biofyzička a právnička Lubyová, která má také doktorát z ekonomie a statistiky, dříve vedla Prognostický ústav SAV. Pracovala také na různých postech v rámci Mezinárodní organizace práce, stála například v čele jejího regionálního úřadu v Moskvě. V 90. letech zase působila na Univerzitě Karlově a v České akademii věd.

Nominaci Lubyové na ministerský post pochvalně hodnotili odborníci. Výtky vesměs neměla ani opozice, byť její zástupci očekávali, že ministrem se stane osoba, která se intenzivně věnovala školství.

Odborníci dlouhodobě upozorňují na nedostatky ve slovenském vzdělávacím systému a na zhoršující se výsledky slovenských žáků v mezinárodních srovnáních znalostí a jejich uplatňování v praxi.

Peter Plavčan
Zdroj: Facebook/Peter Plavčan

Exministr Plavčan, kterého stejně jako Lubyovou nominovala do vlády Slovenská národní strana (SNS), podal demisi po tlaku premiéra a předsedy nejsilnější koaliční strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) Roberta Fica. Důvodem byla kauza s rozdělováním peněz na výzkum a vývoj, když vyšlo najevo, že se svými projekty neuspěly například univerzity či SAV. Dotace měly naopak dostat i firmy, které se výzkumu dosud nevěnovaly. Jeden ze zmiňovaných dotačních programů bude zrušen.

SNS v srpnu překvapivě vypověděla koaliční smlouvu a vyvolala tím politickou krizi. Stalo se tak právě po vypuknutí aféry kolem ministra Plavčana. Koalice začátkem září podepsala dodatek ke smlouvě, který mimo jiné předpokládá pravidelné konzultace zástupců vládních stran.

Výměna na postu ministra školství není první změnou v koaliční Ficově vládě, která nastoupila do úřadu loni v březnu. Před rokem rezignoval na post ministra dopravy Roman Brecely. Učinil tak poté, co jeho strana Síť po rozkolu přišla o většinu poslanců a později vypadla i z vládní koalice, kterou v současnosti kromě Směru-SD a SNS tvoří také strana Most-Híd.

Vydáno pod