Irma ho zanechala v troskách, další hurikán ostrov Barbuda těsně minul

Před několika dny zde zanechal spoušť hurikán Irma. To, co zbylo, mohl zdemolovat další jménem Jose. Tvrdá realita malého ostrova Barbuda, který je pod náporem extrémních živlů. Nakonec přinesl další hurikán jen zvýšené srážky a odklonil se na sever, přesto jsou zdejší vesnice mnohdy zdemolované.

Ostrov obývaný 1800 stálými rezidenty se už teď bude vzpamatovávat z Irmy měsíce, možná roky. Úder silných větrů i vln poničil 95 procent domů a jednomu z místních lidí sebral i život. Škody se pohybují kolem 100 milionů dolarů.

Fotografie a letecké záběry ukazují rozsáhlé pole trosek – města jsou pokryta vytrženými dveřmi, střechami nebo ploty. Mnohým lidem nezbylo z domů téměř nic. „Je to, jako by sem někdo hodil bomby,“ popsal jeden z obyvatel.

Neuplynulo ani pět dní – a ostrov znovu sledoval s napětím blížící se mohutný vír. Hurikán Jose se přibližoval o intenzitě čtvrtého stupně, v sobotu se však odklonil více na sever.

Úřady přesto neváhaly s evakuací lidí. Většinu přemístily v lodích na sousední ostrov Antigua, který v očekávané trase hurikánu neležel.

Varování kvůli hurikánu Jose bylo v sobotu vydáno i pro další ostrovy na východě Malých Antil, včetně ostrova Svatý Martin. Ten byl rovněž zdevastován hurikánem Irma a zemřelo na něm několik lidí.

Následky hurikánu Irma na Barbudě
Zdroj: ČTK/AP