Severokorejci propustili kanadského misionáře kvůli podlomenému zdraví

Severní Korea propustila z humanitárních důvodů kanadského pastora, který si měl v KLDR odpykat doživotní trest vězení za to, že se údajně snažil svrhnout tamní režim. Píše o tom agentura Reuters s odvoláním na severokorejskou agenturu KCNA.

„Kanadský občan Rim Hyon Su byl na základě rozhodnutí nejvyššího soudu KLDR pro zdravotní problémy z humanitárních důvodů propuštěn 9. srpna 2017,“ napsala KCNA.

Reverend presbyteriánské církve v Torontu, známý pod jménem Hyeon Soo Lim, v Severní Koreji uskutečnil stovky humanitárních misí týkajících se pomoci sirotčincům či domovům s pečovatelskou službou.

Do KLDR přijel na humanitární misi i v lednu 2015, zakrátko ovšem zmizel. V prosinci téhož roku byl odsouzen k nuceným pracím na doživotí za protistátní činnost. Podle KLDR se pokusil svrhnout severokorejský režim.

Kim Čong-un
Zdroj: Reuters/KCNA

Podle agentury AP se pastor setkal tento rok nejméně dvakrát se švédským velvyslancem a loni v prosinci s ním byli ve styku představitelé Kanady. Ta přerušila diplomatické vztahy s Pchjongjangem už v roce 2010, v konzulárních záležitostech ji zastupuje Švédsko. 

K propuštění pastora došlo den poté, co kanadský premiér Justin Trudeau oznámil, že v úterý do Severní Koreje přicestovala o záležitosti jednat kanadská delegace vedená poradcem pro národní bezpečnost Danielem Jeanem.

Spojené státy v červenci oznámily, že zakážou držitelům amerických pasů cestovat do KLDR. USA tak zjevně reagovaly na smrt amerického studenta Otto Warmbiera, který v červnu zemřel krátce po propuštění ze severokorejského vězení.

Warmbier byl v KLDR zadržován téměř rok a půl. Odsouzen byl k patnácti letům těžkých prací za krádež propagačního plakátu z hotelu. V červnu se vrátil do USA v kómatu. Američtí lékaři uvedli, že měl těžce poškozený mozek.

Podle Pchjongjangu se stal „obětí politiky strategické trpělivosti“ exprezidenta Baracka Obamy, jehož vláda nikdy nepožádala o propuštění studenta. Severokorejci odmítli, že by mladého muže mučili.

KLDR ve středu po ostrém varování prezidenta USA Donalda Trumpa uvedla, že „pečlivě zkoumá“ možnost raketového útoku na americký tichomořský ostrov Guam. Kanaďanovo propuštění a vyhrocená situace mezi Severní Koreou a Spojenými státy spolu sice přímo nesouvisí, ale Pchjongjang v minulosti používal propouštění a zadržování občanů USA jako páku při vyjednávání, upozornila agentura Reuters.