V Paříži zřejmě zamezili dalšímu útoku na policistu

Pařížská policie v noci zadržela muže, který chtěl údajně útočit nožem na strážníka poblíž Eiffelovy věže. Při výslechu se k záměru přiznal a tvrdil, že měl kontakty na člena tzv. Islámského státu.

Zadržený muž prý krátce před půlnocí vytáhl zbraň u bezpečnostních kontrol a křičel arabský výraz Alláhu Akbar.

Podle agentury AFP jde o 18letého Francouze narozeného v Mauritánii. Muž měl psychické problémy, kvůli nimž byl už několik měsíců hospitalizován na psychiatrii. V sobotu byl ale venku na propustce.

Úřady původně událost označily za kriminální čin, nyní se ale vyšetřování ujal protiteroristický odbor prokuratury.

Incident se stal kolem 23:30. „Jeden muž se dostal přes první bránu, bezpečnostního agenta udeřil loktem. Pak vytáhl nůž a křičel Alláhu akbar,“ řekl AFP zdroj blízký vyšetřování.

Vojáci pak narušiteli nařídili, aby nůž položil na zem. „To udělal, aniž kladl odpor, a byl hned zatčen,“ dodal zdroj. Podle něj jde o někoho, kdo má duševní potíže a na konci července byl propuštěn z psychiatrické léčebny.

Policisté pak slavnou památku čtvrt hodiny před její oficiální zavírací dobou evakuovali. V neděli se věž pro turisty otevřela normálně.

Před více než měsícem policie pro změnu zatkla řidiče, který chtěl s autem najet do lidí před mešitou. Podle listu Le Parisien zadržený muž uvedl, že chtěl pomstít útoky spojované s teroristickou organizací Islámský stát, ke kterým v Paříži v minulých letech došlo. Tuto informaci ale úřady nepotvrdily.

V posledních dvou letech zemřelo v souvislosti s útoky ve Francii na 230 lidí a další stovky utrpěly zranění.

V lednu 2015 šokoval svět útok na redakci listu Charlie Hebdo a košer obchod. V listopadu pak přišly masivní koordinované útoky na civilisty v Paříži.

Loni v létě přišel masakr v Nice, brutální vražda kněze v Normandii, letos v červenci následovalo zabití policisty na bulváru Champs-Elyseé. Po pařížských atentátech z ledna 2015 byl v zemi zaveden výjimečný stav, který dává bezpečnostním složkám zvláštní pravomoce. Trvá dodnes.