Bomba v kufru do letadla, pak útok chemický. Austrálie zveřejnila detaily zmařeného atentátu

Detaily zmařeného atentátu na letadlo v Austrálii (zdroj: ČT24)

Dvěma mužům obviněným v Austrálii z plánování atentátu hrozí doživotí. Když domnělým bratrům nevyšel jeden pokus, plánovali podle vyšetřovatelů útok chemický. Komponenty k výbušnině jim měl poslat z Turecka člen Islámského státu (IS).

Devětačtyřicetiletý Khaled Khayat a dvaatřicetiletý Mahmoud Khayat během pátečního stání nepožádali o propuštění na kauci. Čtveřice byla zadržena o víkendu. Třetí podezřelý zůstává ve vyšetřovací vazbě, čtvrtý byl propuštěn na svobodu.

Muži měli spřádat teroristický a chemický útok na civilní letadlo Etihad Airways. „Momentálně mají právo na presumpci neviny. To je vše, co můžu v tuto chvíli říct,“ uvedl obhájce obžalovaných Michael Coroneos.

Komponenty k výbušnině se do Sydney dostaly nákladním letadlem z Turecka. Poslat je měl člen IS, který mužům k sestrojení poskytl návod. Domnělí bratři plánovali akci na 15. července.

Na letiště v Sydney jeden z obviněných přinesl zavazadlo, přičemž druhého muže požádal, aby ho odnesl k odbavení. Ten to ale neudělal, i když tvrdí, že o výbušnině v kufru nevěděl.

Co ho vedlo k odchodu z letiště, policie zatím neví. „Zatím si stále jen domýšlíme, co zamýšlený útok znemožnilo. Kufr nebyl na zavazadlovém pásu, takže se ani nedostal ke kontrole,“ sdělil Michael Phelan z australské federální policie.

Po selhání prvního pokusu muži začali pracovat na chemickém útoku. Podle vyšetřovatelů se snažili vyrobit zařízení, které by plyn uvolňovalo. Kde ho chtěli uplatnit, ale není jasné. Policie zasáhla včas.

„Jde o jeden z nejsofistikovanějších plánovaných útoků v Austrálii. Kdyby nebylo skvělé, rychlé spolupráce našich zpravodajských služeb a policie, mohlo dojít ke katastrofě,“ upozornil Phelan.

Přímé ohrožení letecké dopravy už podle australské vlády nehrozí. Snížila proto některá bezpečnostní opatření – celkově ale stupeň ohrožení v zemi zůstává na třetím z pěti.

Podle ministra spravedlnosti Michaela Keenana byl plánovaný útok již 13. významnou hrozbou, které se policii podařilo zabránit od roku 2014, kdy Austrálie zvýšila stupeň hrozby teroristického útoku. Pět útoků se uskutečnilo.

Austrálie patří do mezinárodní koalice vedené Spojenými státy a od léta 2014 podniká nálety proti teroristické organizaci Islámský stát v Iráku a Sýrii.