Příměří v Sýrii se až na výjimky dodržuje. V Ženevě začalo sedmé kolo rozhovorů

Zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura zahájil v Ženevě sedmé kolo jednání o politickém řešení syrského konfliktu. Účastní se ho delegace syrské opozice a syrské vlády, které ale opět nejednají přímo. Nynější rozhovory začaly den poté, co na jihozápadě Sýrie vstoupilo v platnost příměří dohodnuté USA a Ruskem. Klid zbraní je podle exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) až na menší výjimky dodržován.

De Mistura ke klidu zbraní poznamenal, že „je toto ujednání dosud docela dobře plněno“, a vyjádřil naději, že má „docela dobré šance“ na úspěch. Naznačil, že v Sýrii by mohly být vyhlášeny další klidové zóny, které by tamní obyvatelstvo uchránily před bombovými útoky.

Takzvané deeskalační dohody by podle něj mohly konflikt zjednodušit a vést k fázi stabilizace, ale mohou být pouze přechodnými opatřeními. De Mistura také varoval před rozdělením země na různé vlivové oblasti.

Do konce pondělního kola jednání se podle Mistury ještě nedá očekávat žádný průlom, ale šance na pokrok jsou podle něj vyšší než dříve. Zmínil se mimo jiné o úspěchu v boji proti takzvanému Islámskému státu (IS).

Na programu měl nejprve setkání se zástupci vlády prezidenta Bašára Asada a poté s delegací opozice. Priority znesvářených stran se ale různí. Vládní delegace chce hovořit hlavně o „boji proti terorismu“, přičemž za teroristy považuje i povstalecké skupiny. Opozice chce zejména dohodu o předání moci a požaduje okamžitý odchod Asada. Ten ale odejít odmítá s tím, že o vedení země mají rozhodnout Syřané ve volbách.

Komentátoři ani do nynějšího kola jednání nevkládají velké naděje. Poslední rozhovory se konaly v Ženevě v květnu a zásadní průlom nepřinesly.

Studio 6 s Michalem Brožou, který je pověřený řízením Informačního centra OSN v Praze (zdroj: ČT24)

V syrském konfliktu bylo už několikrát různými stranami dojednáno příměří, které ale bylo vždy porušováno. Poslední klid zbraní, tentokrát ve třech provinciích na jihozápadě Sýrie, dohodli minulý týden na summitu skupiny G20 za podpory Jordánska prezidenti USA a Ruska Donald Trump a Vladimir Putin.

Organizace SOHR uvedla, že registruje jen sporadické porušení příměří, které začalo platit v provinciích Dará, Suvajda a Kunajtra v neděli v poledne místního času (v 11:00 našeho času).

Válka v Sýrii trvá už více než šest let a vyžádala si přes 400 tisíc obětí. Z domovů vyhnala přes 12 milionů lidí, z toho na pět milionů uteklo do zahraničí.