Protiimigrační dekret v praxi: Írán ho považuje za ostudný, Havaj se obrací na soud

Na protiimigrační dekret amerického prezidenta Donalda Trumpa se snáší další vlna kritiky. Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf  označil jeho uplatňování za ostudné. Proti jeho uplatňování se na federální soud USA obrátil také americký stát Havaj. Toto Trumpovo exekutivní nařízení, které na 90 dní blokuje cesty do USA některým občanům šesti převážně muslimských zemí včetně Íránu, v pondělí částečně odblokoval nejvyšší soud. Teherán v reakci na to vyslovil politování nad tím, že opatření ke zlepšení bezpečnostní situace, jak tvrdí Washington, nepřispěje.

Zpřísněný imigrační režim platí v USA od čtvrtečních 20:00 východního času (02:00 našeho času). „Spojené státy nyní brání íránským babičkám, aby mohly vidět svá vnoučata. Vskutku ostudná ukázka nepřátelství vůči všem Íráncům,“ uvedl Zaríf.

Bílý dům v reakci na verdikt nejvyššího soudu vydal kritéria, podle kterých mohou občané postižených zemí přicestovat, pokud mají v USA prokazatelné pracovní, studijní či rodinné vazby. 

V případě rodin Trumpova administrativa povolila vydávání víz těm cizincům, kteří mají v USA manžele, sourozence či rodiče, u prarodičů či vnoučat to odmítla. Výjimku podle všeho mají i snoubenci, ačkoli je Bílý dům původně jako blízkou rodinu nepovažoval.

Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf
Zdroj: ČTK/AP/Pavel Golovkin

Fakt, že víza do USA nemusí získat babičky mířící za vnoučaty, kritizoval jako ostudný íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf. Řešením pro prarodiče tak je při jednání s konzulárním úředníkem uvést, že cestují za svým potomkem žijícím v USA, případně za americkou snachou či zeťem, což regule Bílého domu umožňují.

Ve Spojených státech podle AFP žije více než milion lidí íránského původu. Mnozí z nich nyní na Twitteru pod klíčovým slovem #GrandparentsNotTerrorists (Prarodiče, ne teroristé) kritizují nové podmínky vydávání víz.

Dočasný zákaz vstupu na 90 dní se vedle Íránců vztahuje i na občany Sýrie, Libye, Jemenu, Súdánu a Somálska. Americká vláda rovněž může na 120 dní zastavit přijímání všech uprchlíků.

Havaj se kvůli prarodičům obrací na federální soud

Proti uplatňování protiimigračního dekretu se ohradil také americký stát Havaj. Ten se obrátil na federální soud s žádostí o vysvětlení, zda prezidentova administrativa svým přístupem při uplatňování tohoto dekretu neporušuje verdikt nejvyššího soudu.

Protest proti imigračnímu dekretu
Zdroj: Eric Thayer/Reuters

Havaj se podle soudních dokumentů domnívá, že Trumpova administrativa si verdikt nejvyššího soudu vykládá příliš omezeně. Tichomořský stát USA upozorňuje například na to, že porušení instrukcí nejvyššího soudu by mohlo spočívat v zákazu cest těm cizincům, jejichž vztah je k osobám žijícím v USA na úrovni prarodičů či vnoučat.

Federální soudce následně podle agentury Reuters vyzval ministerstvo zahraničí USA, aby se k záležitosti vyjádřilo do pondělí 3. července, Havaj pak bude mít do čtvrtka 6. července čas na odpověď.

Americká letiště fungují v běžném režimu, hlášen není žádný chaos, jako tomu bylo v případě zablokovaného lednového exekutivního příkazu. Tehdy imigrační úředníci do země nevpouštěli ani držitele platných víz, pokud pocházeli z dotčených zemí. Na několika letištích, například na newyorském Kennedyho či washingtonském Dullesově letišti, jsou dobrovolní právníci a ochránci lidských práv, aby mohli poskytnout rady. I tito aktivisté hovoří o klidu.