10 let od zmizení malé Maddie. Pořád kupujeme dárek k narozeninám, říkají rodiče

Scotland Yard hledá ženu, která byla spatřena v blízkosti turistického komplexu v portugalském letovisku Praia da Luz v den, kdy zmizela tříletá Madeleine McCannová. Případ zůstává i po deseti letech záhadou. Rodiče Maddie v rozhovoru k smutnému výročí uvedli, že udělají „vše, co bude nutné, ať už to potrvá jakkoli dlouho“, aby našli své dítě.

„Detektivové hledají po celé Evropě, aby našli tuto ženu, o níž si myslí, že má klíč k vyřešení celého případu,“ řekl zdroj listu Sunday Express. „Po měsících neúnavné práce, která končila na mrtvém bodě, se policisté brzy dočkají odpovědí. Jde tu o důležitý důkaz, o němž vyšetřovatelé doufají, že by mohl vést k zatčení (pachatele),“ dodal.

Komisař ze Scotland Yardu Mark Rowley minulý týden prohlásil, že se jeho tým nikdy nevzdá naděje, že vypátrá, co se stalo s tehdy tříletou Madeleine. Podle něj neexistuje důkaz o tom, že by byla dívka po smrti.

Počáteční vyšetřování portugalské policie bylo v roce 2009 uzavřeno, avšak v roce 2011 poskytla britská vláda finanční prostředky na přezkoumání případu.

Pátrání po Madeleine McCannové
Zdroj: Hugo Correia/Reuters

Od té doby prošli vyšetřovatelé více než 40 tisíc dokumentů a vyzpovídali asi 600 lidí. V roce 2013 našli v Portugalsku čtyři možné podezřelé, policie ale později vyloučila, že by šlo o pachatele.

V zázrak věří i rodina. „Stále je tu naděje, že Madeleine najdeme,“ říká po deseti letech matka zmizelé holčičky Kate McCannová, i když výročí ukazuje, kolik času už bylo ztraceno. „Je to zničující, opravdu jsme se snažili udělat vše, co jsme mohli, abychom ji pomohli najít. Zatím to nefungovalo. Ale víte, stále se díváme dopředu… stále doufáme,“ podotkl otec Maddie Gerry McCann.

Na případu pracují v Británii čtyři detektivové, ještě před šesti lety jich bylo třicet. Dosud bylo na vyšetřování vynaloženo 11 milionů liber. McCann považuje kritiku výdajů za nespravedlivou. Upozornil, že podobný případ únosu je velice vzácný.

Kate a Gerry McCannovi
Zdroj: Reuters/Joe Giddens

McCannovi říkají, že za posledních deset let zažili to nejhorší i nejlepší z lidské podstaty. Řada lidí na sociálních sítích nešetří kritickými ohlasy, jiní lidé se ale rodičům snaží pomoci a vyjadřují jim podporu. McCannovi mají ještě dvojčata a prý se přizpůsobili situaci, i když své zmizelé dceři stále kupují dárek k narozeninám.

„V určitém okamžiku musíte vzít na vědomí, že čas nezamrzl, a myslím, že jsme si oba uvědomili, že to dlužíme dvojčatům, zajistit jim život, který by je naplňoval, jak si zaslouží,“ konstatoval McCann.