Hitler dohlížel na nacistické masakry Čechoslováků, mají dokázat dosud tajné dokumenty

Otevírá se tajný archiv o holocaustu (zdroj: ČT24)

Wienerova knihovna v Londýně zveřejní tento týden dosud tajné dokumenty OSN týkající se holocaustu. Půjde o archiv Komise pro válečné zločiny, která vyšetřovala činy spáchané nacisty a jejich spojenci za druhé světové války. Některé z dokumentů se zabývají i situací v bývalém Československu.

Archiv by měl například vydat důkazy, které přímo obviňují Adolfa Hitlera, že koordinoval a kontroloval masakry prováděné nacistickými jednotkami na území bývalého československého státu. Mnohé z těchto důkazů dala dohromady československá exilová vláda. Celkem jde o víc než tři sta stran, které detailně popisují Hitlerovy příkazy.

Z dokumentů také vyplývá, že jako jedni z prvních žádali spravedlnost právě zástupci okupovaných zemí, například Polska nebo Číny, a ne Britové, Američané či Sověti, kteří koordinovali poválečné Norimberské procesy.

Polská exilová vláda například poskytla Komisi pro válečné zločiny velmi detailní popis nacistických koncentračních táborů, mezi nimi Treblinky či Osvětimi. Tyto dokumenty byly propašovány z okupovaných území na západ.

Informace z archivu prý přepíšou učebnice

Archiv čítá desítky tisíc dokumentů, které budou dostupné on-line. Některé z nich zřejmě povedou k přepisování učebnic dějepisu, řekl Guardianu archivář Wienerovy knihovny Howard Falksohn.

Ukazují třeba, že znásilnění a nucená prostituce byly vyšetřovány jako válečné zločiny už koncem čtyřicátých let tribunály v Řecku, na Filipínách či v Polsku. Dosud se přitom mělo za to, že tyto činy byly jako válečné zločiny posuzovány až po válce v Bosně a Hercegovině z devadesátých let, píše Guardian. 

Archiv komise byl uzavřen koncem čtyřicátých let, když se tehdejší SRN stala důležitým spojencem Západu v začínající studené válce. V té době ukončila svou činnost i komise a přístup do archivu, který byl střežen v sídle OSN v New Yorku, byl velmi omezený.

Dostat se k němu mohli jen badatelé, kteří dostali povolení od svých vlád a generálního tajemníka OSN. Nemohli si ale pořizovat kopie či poznámky.

Wienerova knihovna, která archiv zveřejní, byla založena v roce 1934 v Amsterdamu Alfredem Wienerem, aby monitorovala nacistický antisemitismus. Na počátku druhé světové války Wiener přesunul archiv do Londýna. Sám pak spolupracoval s britskou vládou a poskytoval důkazy pro Norimberské procesy. V současnosti knihovna podporuje studium holocaustu a genocidy.