Jediné elektrárně v Gaze došlo palivo. Pásmo zoufale hledá nové zdroje

Další rána pro život běžných obyvatel Pásma Gazy. Jediná tamní elektrárna hlásí vyčerpání zásob paliva. V oblasti s dvěma miliony lidí tak dodává energii jen 4 hodiny denně. Místní hnutí Hamas tvrdí, že za vším jsou vysoké daně diktované Palestinskou samosprávou na Západním břehu.

Úřadům v Gaze nyní došlo palivo k provozu elektrárny – na další prý hlavně kvůli daním nejsou peníze. Obviňovaná Palestinská samospráva má ale partnery v Gaze naopak za „neschopné a neefektivní“.

Tím vším trpí nejvíce běžné obyvatelstvo Gazy. Nedostatek elektřiny ho trápí dlouhodobě, už v lednu zde propukly rozsáhlé protesty. Pomoc poté nabídly Katar a Turecko a nabídly zásoby paliva na 3 měsíce, které stačilo k šesti až dvanácti hodinám provozu denně.

Jediná elektrárna v Gaze fungovala čtvrt roku díky palivu ze zahraničí
Zdroj: Reuters

Tříměsíční dohoda ale nyní vypršela, a Gazané se tak budou muset uskromnit ještě více. Nyní může spoléhat už jen na dodávky z Izraele a Egypta, které ale nepokryjí ani třetinu poptávky.

„Totálně to změnilo náš každodenní život. Prakticky funguje jen v době, kdy máme přístup k elektřině,“ uvádí obyvatel Gazy Nivil abú Marahil. „Během deseti let jsme už vyměnili tři ledničky a 4 myčky. Kvůli opakovaným výpadkům a nahozením se zkrátka poškodí,“ dodává.

Odstávky elektřiny v Gaze
Zdroj: Reuters

Energetický úřad v pondělí prohlásil, že Západní břeh situaci v přímořské Gaze ignoruje. Daň z paliva prý dvojnásobně překračuje samotnou cenu, a jedinou elektrárnu tak nebylo možné dál provozovat.

Druhá strana sporu má ale prohlášeny Gazy za cynické. Minulý týden Palestinská samospráva zdůraznila, že před nástupem Hamasu Pásmo Gazy na nedostatek elektřiny netrpělo – a nejde prý o jediný důkaz „neschopnosti“ vedení.

Odstávky elektřiny v Gaze
Zdroj: Reuters

Pásmo Gazy se už delší dobu potýká také s vysokou nezaměstnaností a nedostatkem pitné vody. „Chronické problémy Gazy se hromadí do té míry, že se blížíme k bodu, kdy se stane neobyvatelnou oblastí,“ říká regionální zástupce OSN Robert Piper.

Dvoumilionové Pásmo Gazy navíc trpí kvůli izolaci – systematická námořní a pozemní blokáda ze strany Izraele prakticky znemožňuje fungující hospodářství, dodává Piper. Z druhé strany jsou po většinu času uzavřené také hranice s Egyptem.

Stát Izrael a Palestinská území
Zdroj: ČT24

Energetika je tak dalším rozměrem dlouhodobého sporu mezi oběma mocenskými centry: Palestinskou samosprávou vedenou hnutím Fatah a militantní islamistickou skupinou Hamas. Ta před deseti lety Fatah z Pásma Gazy vyhnala a převzala vládu.

V minulém týdnu například samospráva neváhala snížit platy pracovníkům Fatahu v Gaze, aby tak Hamasu vystavila další ekonomickou překážku. Zahladit současné spory se obě strany pokusí příští týden na společném setkání. Myšlenka sjednoceného palestinského státu je ale podle expertů zase o krok zpět.