Konec zákazu šátků v tureckých institucích, zahalovat se už smí i vojačky

Turecká vláda islámské Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) zrušila zákaz nošení šátků, který dosud platil pro ženy v armádě. Ta byla dlouho považována za „strážce“ turecké sekulární ústavy. Zároveň šlo o poslední tureckou instituci, kde omezení ještě platilo.

Nová pravidla se týkají vojenských důstojnic, poddůstojnic a kadetek. Šátky by měly nosit pod barety nebo čepicemi a musí mít stejnou barvu jako jejich uniformy, uvedl server Hurriyet Daily News.

Turecko má sekulární ústavu od roku 1920. Zakladatel moderní republiky Kemal Atatürk se tehdy stavěl proti zahalování žen. Konkrétně nošení šátků ve veřejných institucích bylo zakázáno v roce 1980. Vždy šlo ale o kontroverzní nařízení, které stále víc rozděluje tureckou společnost, připomíná BBC.

Během poslední dekády zákaz přestal platit pro školy, univerzity, státní správu a naposledy v srpnu pro policii.

Sekularisté považují šátek za symbol náboženského konzervatismu a obvinili prezidenta Erdogana, že se snaží protlačit islamistický program a z veřejných škol udělat náboženské, aby vychoval novou generaci podle svého gusta.

Erdogan a jeho vládní AKP ale tvrdí, že jde o autoritářský pozůstatek minulosti. Konzervativci tvrdí, že šátek je výrazem individuálních svobod a že se na ně veřejnost dlouho dívala jako na druhořadé občany, což se musí změnit.

Armádní opozice je v současné době v Turecku oslabená, protože režim se po nezdařeném červencovém puči snaží dostat ozbrojené síly pod kontrolu.