Vládní úředníci možná dávají pasy teroristům, uvedla CNN. Venezuela vypnula španělskou verzi

Horizont ČT24: Venezuela vypnula vysílání CNN ve španělštině (zdroj: ČT24)

Venezuelská vláda přerušila vysílání stanice CNN ve španělštině. Národní telekomunikační komise kritizovala reportáž, podle níž jsou státní úředníci zapojeni do prodeje falešných pasů, a to i teroristickým skupinám. Komise mluví o „přímé agresi“ vůči Venezuele, CNN si ale za svými informacemi stojí.

CNN odvysílala 6. února reportáž, podle které úředníci na venezuelské ambasádě v Iráku prodávali pasy lidem z Blízkého východu, včetně několika členů teroristických skupin, jako je Hizballáh. Obvinění pocházelo od informátora.

Reportáž identifikovala jako jednoho z lidí zodpovědných z prodeje pasů venezuelského viceprezidenta Tarecka El Aissamiho. Trumpova vláda tento týden uvalila na El Aissamiho sankce. Podle ní hraje velkou roli v mezinárodním obchodu s drogami.

Národní telekomunikační komise obvinila CNN ve španělštině z pomluvy a zkreslování informací. Televize podle ní jednala v rozporu s právem na svobodu projevu zakotveném ve venezuelské ústavě.

Ještě před přerušením vysílání venezuelská ministryně zahraničí Delcy Rodríguezová řekla, že socialistická vláda prezidenta Nicoláse Madura požádala úřady, aby podnikly akci vůči španělskému vysílání CNN kvůli škodám, které způsobilo Venezuele.

Výslovně přitom kritizovala právě zprávu CNN o falešných pasech. Podle šéfky diplomacie jde o „absolutní lži“. Sám El Aissami se ke kauze nevyjadřuje.

Venezuelská opozice stojí za CNN

CNN ale svou reportáž hájí – Caracas nařkla z toho, že svým rozhodnutím odpírá Venezuelanům přístup ke zprávám a informacím sítě, a to po dvaceti letech, co v zemi působí. CNN International si Venezuelané stále mohou zapnout.

V kritickém duchu se vůči Caracasu vyjádřilo i venezuelské Národní shromáždění, které má pod kontrolou opozice. Podle zákonodárného sboru je postup komise nedemokratický a porušuje právo Venezuelanů na informace.

Vydáno pod