Češi v Izraeli znovu pomáhají s obnovou zničeného Karmelského lesa

Češi Izraelcům znovu pomáhají s obnovou zničeného Karmelského lesa (zdroj: ČT24)

I čtvrt roku po ničivých požárech v izraelském Karmelském lese pokračují práce na odstranění největších škod. Na sanaci i odstranění budoucích rizik se podílejí dobrovolníci z Česka, kteří tam jezdí už od roku 2011. Ve spolupráci s Židovským národním fondem KKL, který spravuje přes 160.000 hektarů izraelských lesů, likvidují spálené oblasti a prořezávají ochranná pásma v okolí místních vesnic.

Tradice českých lesnických dobrovolníků se zrodila po požárech v Karmelském lese v roce 2010. Novou práci jim přinesl druhý velký karmelský požár z loňského listopadu.

Zničil 2000 hektarů lesa a skoro 600 domů, 75 tisíc lidí muselo před plameny uprchnout z přístavního města Haify. Zraněných bylo na 180, nikdo nezemřel. Plameny vypukly na konci období velkého sucha, policie ale stále vyšetřuje i možné žhářství.

Práce, kterou tu naši čeští přátelé dělají, je velice důležitá. Za ta léta se už stali součástí rodiny.
Micha Silko
hlavní lesník Karmelského lesa, organizace KKL

Na rozdíl od izraelských kolegů v české výpravě letos profesionální lesníci zcela chybí. V šestičlenné skupině je jeden tiskař, jeden ekonom a čtyři protestanští duchovní. Všichni tam jsou na své náklady a o své dovolené.