Pátrání v čínské mlze. Při „válce proti znečištění“ úřady zadržely stovky lidí

Čína v loňském roce zadržela 720 osob kvůli údajnému porušování zákona o ochraně životního prostředí. Jen Peking loni podle tamních médií udělil pokuty v přepočtu za 21,8 milionu dolarů (téměř 556 milionů korun).

Kvůli obavám o životní prostřední vláda v Pekingu zamítla jedenáct projektů v hodnotě dosahující v přepočtu zhruba 14 miliard dolarů, uvedla oficiální tisková agentura Nová Čína.

Čína už třetím rokem vede boj proti znečištění, v jehož rámci se snaží napravit škody napáchané na svém vzduchu, půdě a vodě po desetiletích rychlého ekonomického růstu.

Minulý týden vyhlásil Peking vysoký stupeň varování proti smogu, který přiměl obyvatele nevycházet z domů, pokud to nebylo naprosto nutné. Podobné poplachy se v posledních letech především v zimních měsících opakují pravidelně.

Koncentrace miniaturních prachových částic ve více severočínských městech v posledních dnech mnohonásobně přesáhla limit maximální hustoty částic PM 2,5 (prachové částice menší než 2,5 mikrometru), který Světová zdravotnická organizace (WHO) stanovila na 25 mikrogramů na metr krychlový během jednoho dne.

V několika městech provincie Che-pej úroveň znečištění před několika dny překročila 400 mikrogramů na metr krychlový.

Původní smog byly hlavně oxidy síry a dusíku, v současnosti se ale smog tvoří zejména z jemných prachových částic. Smog v Pekingu je tvořen především spalováním uhlí z uhelných elektráren a lokálních topenišť. U nás je to velmi podobné. Lidé musí více topit, jedou naplno lokální topeniště, jsou špatné rozptylové podmínky.
Robert Skeřil
Český hydrometeorologický ústav

Čína tradičně patří k zemím trpícím nejvyšším znečištěním ovzduší. Na vině je příliš velká závislost na uhlí při topení i výrobě elektrické energie. Nemalým zdrojem znečištění je podle odborníků i velké množství zastaralých vozidel na silnicích.

Co dýcháme při smogu? (zdroj: ČT24)