Kandidát na vedení diplomacie USA ukončil vazby v koncernu Exxon

Kandidát budoucího prezidenta USA Donalda Trumpa na ministra zahraničí Rex Tillerson ukončil vazby s ropnou společností Exxon Mobil, kterou vedl. Učinil tak týden před pohovorem v Senátu. Horní komora kongresu bude později o jeho jmenování hlasovat. Kritikům vadí spíše Tillersonovy vazby na Rusko.

Před senátory Tillerson předstoupí již příští týden ve středu, jmenován ministrem zahraničí ale může být nejdříve 20. ledna, kdy zvolený prezident Trump složí slib.

Pokud Senát s Trumpovým výběrem na post ministra zahraničí bude souhlasit, Tillerson se vzdá všech akcií Exxon Mobil, které byly součástí jeho odměn za práci v čele ropného gigantu.

Výměnou za více než dva miliony akcií firma převede odpovídající sumu do Tillersonova svěřeneckého fondu, na který bude dohlížet nezávislý správce. Hodnota vyrovnání podle AP činí 180 milionů dolarů (přes 4,6 miliardy Kč).

Události: Nový ministr zahraničí USA (zdroj: ČT24)

Pokud se Tillerson rozhodne v nadcházejících deseti letech k ropnému průmyslu vrátit, peníze ve svěřeneckém fondu připadnou charitativním organizacím. Tillerson pracoval pro Exxon Mobil více než 40 let.

Tillerson nemá žádnou formální zkušenost se zahraniční politikou, má však blízké vztahy s řadou světových lídrů skrze kontrakty Exxonu napříč Eurasií a Blízkým východem. Podle CNN doporučili Tillersona Trumpovi bývalí ministři zahraničí Condoleezza Riceová a James Baker a exministr obrany Robert Gates.

O Tillersonových postojích v oblasti mezinárodních vztahů se toho moc neví. Neznámé jsou například jeho názory na úlohu NATO nebo americké vztahy s Asií, které Trump během předvolební kampaně zpochybnil.

Bruselské obavy (nejen) z Tillersona (zdroj: ČT24)

Očekává se nominační bitva v Senátu

Velká část demokratů i někteří přední republikáni očekávanou nominaci v minulých dnech zpochybňovali kvůli blízkým ruským kontaktům šéfa ropného gigantu, který se před několika lety dočkal vyznamenání od prezidenta Vladimira Putina.

Žádný z dosavadních Trumpových kandidátů na vládní posty tak nečelil takové kritice uvnitř Republikánské strany. Tillersonovými vazbami na Kreml se chtějí politici zabývat během slyšení v Senátu, jehož souhlas s jmenováním je nutný.

Amerikanista Lepš: Tillerson je velká neznámá (zdroj: ČT24)

Několik republikánských senátorů včetně vlivného šéfa bezpečnostního výboru Johna McCaina či neúspěšného Trumpova soka z primárek Marca Rubia uvedlo, že vazby na Rusko nejsou ideální kvalifikací pro ministra zahraničí. Proto je hodlají podrobit podrobnému prošetření. V Senátu se přitom očekává vyrovnané hlasování - republikáni ve stočlenném sboru disponují křehkou většinou 52 hlasů.

Sám Trump o Tillersonových kontaktech v Rusku prohlásil, že budou spíše výhodou, protože zná všechny „velké hráče“. Je si jist, že jde pouze o vazby v rámci byznysu. V něm šlo například o podpis smlouvy Tillersonovy firmy s ruskou státní ropnou společností Rosněfť o využívání velkých nalezišť v Arktidě. Na této spolupráci se obě strany dohodly v roce 2011.