Arktidě hrozí nadprůměrně vysoké teploty, Mongolsko bojuje s opačným extrémem

Už druhou zimu po sobě se Arktida potýká s velmi vysokými teplotami. Přední klimatologové se domnívají, že se tam dostane až o 20 stupňů teplejší vzduch, než je obvyklé pro toto roční období. Tvrdí, že takové změny by nenastaly bez působení skleníkových plynů. Andrew King z Univerzity v Melbourne v Austrálii hovoří o „neuvěřitelných teplotách, které se blíží k bodu mrazu“.

Podle listu The Guardian se kvůli přílivu teplého vzduchu může teplota vody přehoupnout i přes 0 °C. Americký Národní úřad pro oceán a atmosféru uvádí, že v následujících pěti dnech teploty v některých částech Arktidy dokonce dosáhnou vyšších hodnot než v Kanadě.

Vědci jsou přesvědčeni, že za změnami teplot stojí s nejvyšší pravděpodobností činnost člověka – produkce skleníkových plynů.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Za extrémně vysoké teploty v Arktidě může teplý vzduch, který se sem dostává z oblasti severního Atlantiku,“ komentoval pro ČT meteorolog Vladimír Piskala a dodal, že vysoké zimní teploty v Arktidě mohou vést i k rekordně malému zalednění v příštím létě.

Příčinou může být chybějící led. „Severozápadně od Špicberků až k zemi Františka Josefa mořský led stále chybí, vzduch se tam proto ohřívá od teplejšího oceánu,“ říká meteorolog ČT. Vzdušné proudění odnáší slabý led na sever, a tím zabraňuje dalšímu zaledňování v jižních částech Arktidy.

Mongolsko zasáhly tuhé mrazy

S extrémem opačného rázu se v těchto dnech potýkají obyvatelé Mongolska, které postihl silný mráz. Od října se zde zhoršují povětrnostní podmínky a včera v některých částech země teplota klesla pod minus 56 stupňů.

Humanitární organizace Save the Children a Mezinárodní federace Červeného kříže se domnívají, že zemi hrozí humanitární krize. Oznámily, že mráz zasáhne rozsáhlé oblasti mongolských stepí.

Mongolský prezident Cachjagín Elbegdordž
Zdroj: ČT24/@elbegdorj

Silné mrazy, kdy teplota klesá i několik desítek stupňů pod bod mrazu, obvykle zasahují Mongolsko v desetiletých intervalech. Mimořádný chlad však nečekaně udeřil dva roky po sobě. V loňském roce při tuhých mrazech zahynulo přes milion kusů skotu, což postihlo většinu Mongolů, pro které jsou stáda zdrojem masa, mléka a peněz.

Předpokládá se, že se bude opakovat stejný scénář jako loni. Úhyn skotu se očekává na severozápadě Mongolska, a proto Červený kříž plánuje zasílat finanční pomoc ohroženým rodinám.