K útoku v Berlíně se přihlásil Islámský stát

K pondělnímu útoku na vánoční trh v Berlíně se prostřednictvím agentury Amak přihlásila teroristická organizace Islámský stát. Masakr v centru německé metropole nepřežilo 12 lidí, po pachateli policie stále pátrá. Několik hodin po útoku sice zadržela 23letého Pákistánce, kvůli nedostatku důkazů jej ale v úterý večer propustila. Zatím není jasné, zda se na útoku nepodílelo víc lidí. V zemi platí vysoký stupeň ohrožení.

„Vykonavatel operace v Berlíně je vojákem Islámského státu. Útok provedl v reakci na výzvu útočit na příslušníky zemí koalice (účastnící se boje proti IS),“ uvedli radikálové prostřednictvím agentury Amak, kterou ke svým vyjádřením pravidelně používají. Jméno pachatele ale nezveřejnili.

„Nyní bude potřeba prověřit, jestli je přihlášení IS autentické. Vidíme paralely s útokem v Nice, ke kterému se také přihlásil Islámský stát, ale dosud se neprokázala jeho vazba na útočníka. V tom, co propaganda IS zveřejnila, nebylo žádné video nebo fotografie pachatele,“ okomnetoval nejnovější situaci ve vyšetřování berlínský zpravodaj ČT Václav Černohorský. 

Srdce Berlína dostalo zásah
Zdroj: Reuters

Státní zástupce Peter Frank už odpoledne uvedl, že způsob činu odpovídá například útoku z Nice z letošního léta i výzvám teroristických organizací. Poznamenal, že z cíle a formy útoku je možné usuzovat na islamistický motiv.

Ministr vnitra Thomas de Maiziere večer televizi ZDF potvrdil, že pachatel je stále na útěku. Policie podle něj sleduje několik stop. Islámský stát označil za „bandu teroristů“ a ujistil, že viníci budou potrestáni. Nikdo si prý neodpočine, dokud nebude pachatel dopaden.

Místo činu na náměstí Breitscheidplatz bude uzavřeno i ve středu, aby zde mohli kriminalisté pokračovat v zajišťování důkazů. Policejní prezidium v Berlíně obdrželo v souvislosti s útokem už přes pět set oznámení.

Identifikované oběti jsou Němci

Nejvyšší státní zástupce oznámil, že při útoku bylo 30 lidí těžce zraněno. V nemocnicích zůstává 15 lidí v ohrožení života. Vážná zranění utrpělo i dalších 14 osob. Šéf Spolkového kriminálního úřadu Holger Münch dodal, že šest dosud identifikovaných obětí útoku jsou Němci. Sedmou je polský řidič nákladního vozu, který byl zastřelen. 

Střelnou zbraň, která Poláka usmrtila, zatím policie nenašla. Podle serveru Spiegel Online nenašla ani stopy po střelném prachu na těle podezřelého Pákistánce, jež by ukazovaly na to, že Poláka zastřelil on. Welt také napsal, že na oblečení zadrženého muže se nenašly ani žádné stopy krve polského řidiče. 

Policisté muže zadrželi díky svědkovi, který údajně viděl muže vyskočit z kamionu a sledoval ho. Přitom mobilem přes nouzovou linku informoval o jeho pohybu. 

Někdo se učil řídit kamion

Auto použité při útoku patřilo polské přepravní společnosti. Němečtí vyšetřovatelé pracují s verzí, že kamion byl ukraden. Řidič byl bratrancem majitele společnosti, který ho také podle policejní fotografie identifikoval. 

Zástupce dopravce, který analyzoval údaje z GPS kamionu, řekl polskému zpravodajskému webu money.pl, že se kdosi několikrát neúspěšně pokoušel rozjet již o několik hodin dříve. V té době už přepravní firma neměla kontakt s řidičem.  

Auto, které mělo být v pondělí odpoledne odstaveno a čekat na dnešní vykládku, nečekaně nastartovalo již v 15:44 SEČ, po chvíli však motor opět zhasl. Další pokus rozjet stroj přišel o více než hodinu později v 16:52 SEČ a motor pracoval do 17:37 SEČ, aniž by se kamion pohnul.

„Řidič nepouštěl motor kvůli tomu, aby se v kabině zahřál, k tomu slouží jiné systémy. Vypadá to, jako by se s tím autem někdo zkoušel naučit jezdit. Měl problémy s jeho uvedením do chodu,“ řekl webu zaměstnanec přepravní firmy Lukasz Wonsik. 

Policie zasahovala na Tempelhofu, s útokem to prý nesouviselo

Policie také vtrhla brzy ráno do hangáru na bývalém nevyužívaném letišti Tempelhof, kde je středisko pro uprchlíky. Muž pákistánského původu tam byl údajně hlášen.

Podle listu Tagesspiegel vyslechla policie čtyři Afghánce, zemská mluvčí pro záležitosti uprchlíků ale uvedla, že nikoho nezatkla. Jestli tito čtyři muži byli s podezřelým v kontaktu, není jasné. Stejně tak není potvrzené, že podezřelý ve středisku skutečně žil.

Květiny a svíčky blízko místa útoku
Zdroj: Reuters/Fabrizio Bensch

Rozhlasová a televizní stanice Berlin-Brandenburg později uvedla s odvoláním na mluvčího generálního spolkového prokurátora, že razie s berlínským útokem nesouvisela.

V hangárech Tempelhofu jižně od centra německé metropole bylo na vrcholu uprchlické krize provizorně ubytováno několik tisíc běženců. Jejich počet od té doby výrazně klesl a Tempelhof měl být pro uprchlíky do konce letošního roku uzavřen. Zdejší ubytovna je ale ještě stále potřeba.