Pro český disent pašoval samizdat. Jako první Polák za to dostal vyznamenání Zlaté lípy

Události: Česko ocenilo polského kurýra (zdroj: ČT24)

Téměř čtyřicetkrát pomohl dostat přes hranice pomoc českým disidentům pronásledovaným komunistickým režimem. Teď za to obdržel vyznamenání Zlaté lípy. Polák Jan Mroczkowski patřil v osmdesátých letech ke skupině polských kurýrů, kteří si zakázané materiály vyměňovali s Chartou 77.

Třiasedmdesátiletý Mroczkowski, který je legendou mezi kurýry, dostal vyznamenání Zlaté lípy jako vůbec první Polák. Vojenské ocenění uděluje ministerstvo obrany za mimořádný přínos pro rozvoj obrany a bezpečnosti Česka. 

„Nikdy jsem nečekal, že za to dostanu takové vyznamenání a uslyším děkovná slova. Přece jen se změnily časy, kdy o tom můžeme mluvit, a člověk neskončí ve vězení,“ reagoval na ocenění bývalý kurýr. Považoval prý za svou povinnost nabídnout pomoc v době, kdy se režimy v obou zemích snažily kontaktům lidí spíše zabránit.

Mroczkowski vyrážel brzy ráno na česko-polskou hranici v horách, aby na předem dohodnutém místě zanechal v těžkém batohu pro Chartu 77 letáky, zakázanou literaturu i audiovizuální nahrávky. Od roku 1982 až do roku 1989 si také v Rychlebských horách batohy s českými kurýry předával. Po krátkém setkání do Polska odnášel tiskopisy českých disidentů.

Vyznamenání Zlaté lípy
Zdroj: ČT24

„Pokaždé jsem se bála, vždy jsme se ráno vřele loučili, protože jsem nevěděla, zda se vrátí, nebo ne,“ vzpomínala manželka Barbara Mroczkowská. Kromě pašování samizdatu Mroczkowski ve svém bytě ukrýval v Československu pronásledovaného Stanislava Devátého. Vědělo o něm jen pár lidí.

Pomoc koordinovali z Vratislavi

Centrem polské pomoci českým disidentům byla Vratislav, kde byly koordinovány všechny akce, pašování samizdatu i organizace tajných schůzek představitelů opozice obou zemí. Skupina mladých lidí ve Vratislavi navázala s českými disidenty spolupráci. V utajení do komunistického Československa mířila pomoc polské Solidarity.

„Z Vratislavi vyjely polské jednotky lidové armády do Hradce Králové a my mladí a členové opoziční Solidarity jsme se tehdy velmi styděli za události v roce 1968,“ vysvětlil Pawel Skrzywanek ze sdružení Polsko-česká Solidarita.

 „Česká republika tímto aktem splácí svůj dluh člověku velice skromnému, který jednal se svým svědomím a ve shodě se svým přesvědčením,“ komentoval udělení vyznamenání Mroczkowskému český velvyslanec v Polsku Jakub Karfík.