Johnson v Praze slíbil ochranu cizinců. Navštívil i kryptu parašutistů

Cizinců si u nás dál budeme vážit, ujišťoval Johnson v Praze (zdroj: ČT24)

Cizince budeme dál chránit, prohlásil šéf britské diplomacie Boris Johnson na krátké návštěvě v Praze. Je prvním členem „pobrexitovské“ vlády, který do Česka zavítal. Stihl také uctít památku československých a britských vojáků: věnec s květinami položil v kryptě kostela sv. Cyrila a Metoděje – posledním úkrytu válečných parašutistů, vycvičených právě v Británii.

Londýnský kabinet prý bude držet nad cizinci ochrannou ruku. „Boris Johnson mě ujistil, že britská vláda udělá všechno pro to, aby nevznikly žádné tendence, které by ohrožovaly život občanů, kteří přicházejí z Evropské unie do Británie,“ řekl novinářům po jednání s Johnsonem český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Připomněl útoky zejména na cizince ze střední a východní Evropy, k nimž krátce po referendu o brexitu docházelo. „Dostalo se mi ujištění, že britská vláda v tomhle dělá velmi mnoho, že bezpečnost roste a že je schopna garantovat, že nějaké útoky proti našim občanům budou do budoucna vyloučeny,“ řekl Zaorálek.

Boris Johnson
Zdroj: ČTK
Vážíme si přítomnosti Čechů ve Spojeném království, stejně jako všech tří milionů evropských občanů. Fantasticky přispívají naší společnosti. Jejich práva samozřejmě budou chráněna.
Boris Johnson
šéf britské diplomacie

Ministři také zdůraznili, že Česko a Británii pojí úzké vztahy a mělo by tomu tak být i po brexitu. Johnson v této souvislosti zmínil i obchodní výměnu – podle českého ministerstva průmyslu loni ČR vyvezla do Británie zboží za 206,6 miliardy Kč a dovezla zboží za 73,4 miliardy Kč. „Nebylo by šílené uvalit cla, kvóty nebo jinou byrokratickou zátěž na tento volný obchod? My to nechceme,“ řekl Johnson.

V podvečer Johnson uctil v chrámu svatých Cyrila a Metoděje v Praze památku českých a britských vojáků, kteří padli ve válečných konfliktech. V kryptě kostela položil spolu s velitelem vzdušných sil Armády ČR Jaromírem Šebestou a britskou velvyslankyní Jan Thompsonovou věnce k bustám padlých parašutistů. Johnson tak jako ostatní členové delegace měli na klopě vlčí mák, symbol Dne válečných veteránů, který celosvětově připadá na pátek.

Johnson v kryptě kostela sv. Cyrila a Metoděje
Zdroj: ČTK

„Je mi ctí zastupovat Spojené království při pietní vzpomínce na místě posledního vzdoru československých vojáků Jozefa Gabčíka, Jana Kubiše a dalších, kteří za pomoci královského letectva přispěli k osvobození Československa od nacistické okupace,“ uvedl Johnson v tiskovém prohlášení.

Johnson v kryptě kostela sv. Cyrila a Metoděje
Zdroj: ČTK

Tato epizoda československých dějin představuje jeden z mnoha milníků dlouholeté spolupráce v obraně mezi Českou republikou a Spojeným královstvím, dodala britská ambasáda.

Návštěva vysokého představitele Spojeného království není v Národním památníku hrdinů heydrichiády v Resslově ulici první. Před několika lety tam zavítal i princ Charles.