Předvolební aféry: Clintonová tajila peníze z Kataru, Trumpova žena pracovala bez povolení

Kampaň před úterními prezidentskými volbami ve Spojených státech graduje. Na veřejnost se dostaly dokumenty, podle nichž Trumpova manželka Melanie pracovala v USA ještě před získáním pracovního povolení. Na Clintonovou zase vyplula informace, že v době, kdy byla ministryní, získala její nadace milion dolarů od Kataru, a to bez vědomí úřadu. Demokratická kandidátka krátce před volbami vede nad svým republikánským rivalem o dva až pět procentních bodů. Vyplývá to z nejnovějších výsledků průzkumů veřejného mínění.

Podle ankety televize Fox News má Clintonová náskok dvou procentních bodů, volilo by ji 45 procent respondentů, zatímco Trumpa pouze 43 procent. Podle průzkumu listu The Washington Post a televize ABC News činí náskok Clintonové čtyři procentní body a podle ankety agentury Reuters a společnosti Ipsos dosahuje pěti procentních bodů.

Skutečnou šanci na vítězství zpravidla lépe než celostátní průzkumy ukazují projekce rozložení hlasů takzvaných volitelů, jichž je potřeba k vítězství získat nejméně 270. I v nich si lépe vede bývalá ministryně zahraničí, která má například podle projekce televize CNN relativně jistou podporu 268 volitelů, zatímco Trump 204. Dalších 66 hlasů je ve státech, o které se povede největší boj, mezi nimiž figurují Florida, Severní Karolína, Arizona či Nevada.

Průzkum Reuters/Ipsos nicméně signalizuje rostoucí důvěru republikánů v Trumpovo vítězství, což zřejmě zčásti souvisí s nedávnou zprávou, že FBI bude zkoumat další nově objevené e-maily ze soukromého účtu Clintonové. Trumpovo vítězství nyní podle průzkumu očekává více než polovina republikánů, zatímco minulý týden se republikáni přikláněli spíše k názoru, že vyhraje Clintonová.

Clintonová zatajila milion dolarů z Kataru

Právě z e-mailů Clintonové nyní navíc vyplynulo, že nadace Hillary a Billa Clintonových získala milion dolarů (24,5 milionu korun) od Kataru v době, kdy současná prezidentská kandidátka demokratů zastávala funkci ministryně zahraničí. Stalo se tak bez vědomí ministerstva navzdory tomu, že přislíbila informovat o příspěvcích pro svůj dobročinný fond od zahraničních vlád.

Clintonová před svým nástupem do funkce ministryně ve vládě Baracka Obamy v roce 2009 podepsala etické ujednání motivované snahou o maximální transparentnost úřadu. Zavázala se v něm informovat o každém novém příspěvku či navýšení darů od stávajících přispěvatelů své nadace, což byl případ Kataru. Ministerstvo se však o penězích nedozvědělo.

Mluvčí fondu Brian Cookstra bez bližšího vysvětlení uvedl, že nadace peníze vyhodnotila jako sumu, o níž nebylo třeba informovat úřad.

Údaje o daru pocházejí z jednoho z tisíců e-mailů, které hackeři odcizili z počítače šéfa kampaně Clintonové Johna Podesty a zveřejnila je skupina WikiLeaks.

Podle Reuters není Katar ojedinělým státem, který daroval dobročinnému fondu Clintonových peníze v době, kdy byla demokratická politička ministryní zahraničí. Šlo třeba o příspěvky Británie, Alžírska či dalších nejméně šesti států, které nadace rovněž vyhodnotila jako peníze, o nichž nebylo nutno ministerstvo zahraničí informovat.

Po e-mailech Clintonové se řeší zaměstnání Trumpovy ženy

Po skandálu s e-mailovou korespondencí Hillary Clintonové rezonuje předvolební kampaní také pracovní poměr Trumpovy manželky Melanie. Podle agentury AP totiž v USA pracovala  ještě před získáním pracovního povolení. Trump přitom v kampani tvrdě útočí na nelegální imigranty.

Po svém příchodu ze Slovinska získala Melania Trumpová ještě pod svým dívčím jménem desítku kontraktů jako modelka v době, kdy byla v USA turistkou. Agentura AP má údajně k dispozici její dvě desítky let staré smlouvy.

Melania Trumpová: Jako první dáma bych hájila ženy a děti (zdroj: EBU)

Melania Trumpová se ve čtvrtek zapojila do kampaně vůbec prvním samostatným vystoupením na předvolebním mítinku od červencové nominační konference republikánů. Hovořila přitom o možnostech, které Amerika přistěhovalcům nabízí, což média interpretovala jako snahu o nabídnutí vlídnější tváře vůči této skupině voličů, u níž se Trump kvůli svému tvrdému přístupu netěší velké popularitě.