Německá policie hledala v pěti spolkových zemích podporovatele teroristů

Německá policie provedla kvůli podezření z financování terorismu razie v pěti spolkových zemích. Zásahy proběhly v Durynsku, Hamburku, Severním Porýní-Vestfálsku, Sasku a Bavorsku, kde policisté i příslušníci speciálních jednotek prohledali dvanáct bytů a jednu ubytovnu. Podle německých médií směřuje podezření ke skupině 14 Čečenců.

Podle televizní a rozhlasové stanice MDR bylo důvodem pro razii podezření z financování islamistického terorismu, konkrétní útok ale podle vyšetřovatelů nehrozil.

Zásah směřoval proti 14 Čečencům, kteří mají ruské občanství. Jedenáct mužů a tři ženy ve věku 21 až 31 let se v Německu uchází o azyl, rozhodnuto o něm ještě nebylo.

Německá policie při vstupu do budovy v Suhlu
Zdroj: Kai Pfaffenbach/Reuters

Durynská policie na podezřelé přišla při vyšetřování osmadvacetiletého Čečence s ruským pasem, který se podle ní chtěl připojit v Sýrii k takzvanému Islámskému státu (IS). Muže, který je jedním ze 14 podezřelých, dnes policie ve městě Suhl na jihu Durynska zadržela a po výslechu zase propustila. Stejně tak bylo po výslechu propuštěno i několik dalších podezřelých.

Vyšetřovatelé při prohlídkách bytů zabavili počítače, datové nosiče a bankovní podklady. 

V Durynsku proběhly razie ve městech Suhl-Nord, Schmalkalden, Hildburghausen, Jena-Lobeda, Leinefelde und Weimar. V Suhlu byl nasazen i pes vycvičený k hledání výbušnin. Policisté v místní bytovce našli bílý prášek. Později se ukázalo, že nebyl nebezpečný. Látku používanou k výrobě výbušnin policisté nenašli.