Bývalý konžský viceprezident souzený za válečné zločiny uplácel svědky

Bývalý viceprezident Konžské demokratické republiky Jean-Pierre Bemba podle Mezinárodního trestního soudu (ICC) podplácel svědky, aby vypovídali v jeho prospěch v procesu, v němž byl usvědčen z válečných zločinů. Bemba společně s dalšími čtyřmi obžalovanými nabízeli za křivá svědectví peníze či počítače. Výše trestu za uplácení svědků má být oznámena později, obžalovaným hrozí pokuta a až pět let vězení.

Bemba a jeho společníci se pokusili ovlivnit 14 klíčových svědků dřívějšího procesu, na jehož konci ICC letos v březnu bývalému viceprezidentovi uložil osmnáctiletý trest vězení. V průběhu procesu Bemba a další obžalovaní pomocí tajných telefonátů a šifrovaného jazyka předávali vybraným svědkům instrukce, kde si mají převzít peníze. Za lživé výpovědi jim slibovali také počítače nebo život v jiném státě.

Soudci ICC takové praktiky jednoznačně odmítli. „Žádný právní systém na světě nemůže přijmout uplácení svědků, pobízení ke lžím nebo nedovolené ovlivňování výpovědí. Stejně tak to nemůže přijmout Mezinárodní trestní soud,“ uvedl předsedající Bertram Schmitt. „Dnešní rozsudek dává jasný signál, že tento soud není ochoten připustit, aby jeho postup byl mařen nebo zdržován,“ dodal soudce.

Bemba byl jako první potrestán za činy svých podřízených

Bývalý viceprezident Bemba byl v březnu uznán vinným za zločiny, které pod jeho vedením spáchali povstalci v letech 2002 až 2003 v sousední Středoafrické republice a které zahrnovaly i vraždění civilistů či znásilňování. Podle obžaloby Bemba vědomě umožnil 1500 mužům, jimž velel, dopustit se stovek znásilnění.

Někdejší konžský viceprezident se stal první osobou, již mezinárodní soud povolal k přímé odpovědnosti za činy podřízených. Trest pro Bembu patří k nejvyšším, jaký ICC od svého vzniku v roce 2002 udělil.