Tohle by prezident říkat neměl... Hollande otevřeně hovoří o islámu i ženách

Francie má problémy s islámem a příliš vysokou nechtěnou imigrací, přiznává otevřeně francouzský prezident Francois Hollande. V připravované knize s názvem „To by prezident neměl říkat…“ poodhaluje své názory nejen na politické dění. Čtenáři se mohou těšit i na jeho postřehy o fotbalistech, francouzské justici a v neposlední řadě i jeho spletitých vztazích se ženami.

Kniha vznikla na základě 61 rozhovorů, které Hollande vedl v Elysejském paláci s investigativními novináři Gérardem Davidem a Fabricem Lhommem. Prezident se při nich neomezil na tradiční zdrženlivé výroky, jak je v politických kruzích zvykem, ale hovořil zcela bez obalu.

Podle britského serveru The Telegraph vzbudí asi největší kontroverze pasáže o islámu a přistěhovalectví. „Myslím, že zde existuje příliš velké množství příjezdů – imigrace – která by tu prostě být neměla,“ míní Hollande. V další poznámce dodává, že „To, že zde máme problém s islámem, je pravda. Nikdo o tom nepochybuje (…) Ale není to islám sám o sobě, který by byl jako náboženství pro republiku nebezpečný. Problém je, že se chce prosadit jako náboženství uvnitř fungování Francouzské republiky,“ dodává prezident země, která si zakládá na sekularismu.

Marianne se závojem?

Na otázku ohledně obav ultrapravice o udržení národní identity a tématu kontroverzního zakazování muslimských závojů Hollande poznamenal, že „zahalené ženy dneška se stanou francouzskou Marianne zítřka.“ Prezident přitom odkázal na alegorickou postavu mladé ženy, která je symbolem francouzské republiky. Hollande ovšem upřesnil, že by rád viděl ženy „osvobozené“ od povinnosti zahalovat se, aniž by přišly o svou víru.

Hollande ve svých komentářích nezapomněl ani na svého předchůdce a možného protivníka v dalších volbách Nicolase Sarkozyho. Nazval jej „malým de Gaullem“, člověkem posedlým penězi, plným vulgarity, podlosti a cynismu. Podcenil prý množství špionů, které po sobě v Elysejském paláci Sarkozy nechal.

Ségolène Royalová
Zdroj: ČT24/ISIFA

Francois Hollande se nebál pohovořit ani o svých problematických a médii často propíraných vztazích se ženami. Navzdory pokračujícímu vztahu s herečkou Julií Gayetovou trvá na tom, že nejblíže má ke své bývalé partnerce Ségolene Royalové, se kterou má čtyři děti. 62letý státník také přiznává, že Gayetová velmi trpí jeho rozhodnutím oficiálně nepotvrdit jejich vztah, dokud bude vykonávat prezidentskou funkci.

Nejméně populární francouzský prezident novodobé historie se kromě jiného přiznal k pocitu osamělosti, sám sebe popisuje jako „ducha Elyseí“. Svou další kandidaturu v prezidentských volbách přesto nevylučuje: „Je snad na levici někdo jiný, kdo by to dokázal dělat lépe?“

Fotbalisté by potřebovali mozkový trénink

Na paškál si prezident vzal i francouzské fotbalisty, kteří se podle něj nechovají zrovna vlastenecky, příliš brzy opouštějí zemi a často by potřebovali „pořádný mozkový trénink“. Řada dnešních „ultra-bohatých“ fotbalových hvězd podle něj vzešla „z chabě vzdělaných dětí“, které nebyly nijak připravovány na to, aby poznaly, co je dobré a co špatné.