Nedělní debata zlomila rekord Twitteru. Více nových fanoušků získala Clintonová

Události: Druhá americká předvolební debata (zdroj: ČT24)

Nedělní debata amerických prezidentských kandidátů republikána Donalda Trumpa a demokratky Hillary Clintonové byla nejdiskutovanější politickou rozpravou v historii sociální sítě Twitter. Internetová komunitní síť uvedla, že uživatelé během diskuse odeslali více než 17 milionů zpráv týkajících se kandidátského klání, za celý den se pak počet tweetů vyšplhal ke 30 milionům.

Twitter uvedl, že internetové diskusi dominovala otázka Trumpova kontroverzního přístupu k ženám. Mezi vrcholné okamžiky debaty patřil moment, kdy republikánský kandidát vyslovil nesouhlas s názorem svého viceprezidentského kandidáta Mika Pence k řešení ozbrojeného konfliktu v Sýrii. Uživatele sociální sítě také zaujalo, že o sobě Trump hovořil jako o gentlemanovi, nebo jeho výrok, že v případě úspěchu jeho protikandidátka skončí ve vězení.

  • Mike Pence gratuluje Donaldu Trumpovi k „velkému vítězství“ v debatě.

Nové fanoušky vyhrála Clintonová

Debata přinesla oběma sokům nové uživatele, kteří se ke sledování jejich účtů přihlásili. Trump jich během rozpravy získal 16 tisíc a aktuálně jich má přes 12 milionů. Clintonová přilákala 25 tisíc nových uživatelů a celkem její počínání na Twitteru sleduje necelých 10 milionů lidí.

  •  Co do počtu retweetů nejúspěšnější příspěvek Hillary Clintonové za posledních 24 hodin.
  • Co do počtu retweetů nejúspěšnější příspěvek Donalda Trumpa za posledních 24 hodin.

Raději americký fotbal

Zatímco v pořadí druhá debata prezidentských kandidátů znamenala pro Twitter rekordní příval sdílených příspěvků, sledovanost klání v televizi byla oproti první debatě na konci září podle prvního předběžného hodnocení výrazně nižší. Duel 26. září sledovalo rekordních 84 milionů diváků, tuto neděli jich podle prvních odhadů agentury Nielsen bylo o pětinu méně.

Agentura Reuters k tomu poznamenala, že druhá debata byla na obrazovkách v době, kdy stanice NBC vysílala jeden z nejsledovanějších pořadů týdne Sunday Night Football. Diváci tak před politikou zřejmě dali přednost sportu.

Američané půjdou k volbám 8. listopadu. Clintonová v preferencích vede zhruba o pět procent. Její náskok se drží na zhruba stejné úrovni již několik týdnů. Podle anket by bývalá ministryně zahraničí dostala ve volbách 43 procent, zatímco Trump 38.

Cesta ke zvolení americkým prezidentem
Zdroj: ČT24/US embassy/Americké centrum/Wikipedia.org