Milník v ochraně hranic EU? Agentura pro společnou evropskou stráž je v chodu

Začíná oficiálně fungovat Evropská pohraniční a pobřežní agentura – necelý rok poté, co její zřízení navrhla Komise v souvislosti s uprchlickou krizí. Úkolem agentury je střežit vnější hranice Unie a ve spolupráci s členskými státy rychle reagovat na jejich ohrožení. Komisař pro migraci a vnitřní věci Dimitris Avramopoulos mluví o historickém milníku. Podle slovenského premiéra Roberta Fica společný projekt ukazuje jednotu mezi unijními státy.

Frontex nemohl prakticky nic. Agentura bude mít k dispozici techniku, lidi, a to tak, aby mohli posílit schopnosti jednotlivých členských států, kteří se snaží hranici hlídat. Bude moci i doporučovat změny v systému.
Tomáš Pojar
bývalý velvyslanec ČR v Izraeli

Stráž, ustavená na základě nynější evropské agentury Frontex, má pomoci zefektivnit ochranu vnější unijní hranice. Nová agentura má od prosince disponovat celkem 1500 zdroji a odborníky. Ti mají být na žádost postižené země uvolněni z ostatních států do pěti pracovních dnů.

Vlastní ostraha vnější hranice bude ale nadále primárně ležet na členských státech. Nová agentura má být jen jejich podporou, řekl prorektor CEVRO Institutu a bývalý velvyslanec ČR v Izraeli Tomáš Pojar. „Agentura má lepší mandát než Frontex, ale bude závislá nejen na finančních příspěvcích z Bruselu, ale zároveň na příspěvcích expertů z jednotlivých členských zemí. Má mít dvojnásobek lidí než Frontex,“ podotkl Pojar.

Dalším úkolem agentury bude spolupráce při navracení těch osob, které nemají v EU právo na azyl, zpět do třetích zemí. Novinkou je i posílení role agentury v potírání přeshraničního zločinu, sdělila její mluvčí Izabella Cooperová.

Bulharské pohraniční stráži pomůže 177 policistů

Přehlídka týmů a vozidel nové agentury proběhla na bulharsko-turecké hranici za účasti Avramopoulose, ale i dalších významných politiků včetně bulharského premiéra nebo ředitele Frontexu. Agentura pro začátek oznámila, že pošle Bulharům na pomoc s ochranou hranic 177 policistů.

Avramopoulos zdůrazňoval zásadu sdílené odpovědnosti a solidarity mezi členskými státy a Unií. „Dnešek je milníkem v historii správy hranic. Hranice jednoho unijního státu jsou ode dneška hranicemi všech členských zemí, a to legálně a funkčním způsobem,“ konstatoval eurokomisař. Podle něj jde o příklad „evropské reakce, kterou potřebujeme, abychom čelili výzvám 21. století spojenými s bezpečností a migrací“.

Toto je historický okamžik a já jsem velmi hrdý na to, že vidím, jak se z Frontexu stává Evropská pohraniční a pobřežní agentura. Nová agentura je silnější, její mandát má širší působnost a nové pravomoci, které jí umožní účinně jednat. Na vnějších hranicích identifikuje slabá místa dříve, než krize udeří.
Fabrice Leggeri
šéf Frontexu

Fico konstatoval, že uvedením evropského projektu do praxe vznikla na hranicích EU „nová realita“, která je důkazem jednoty mezi členskými státy. „Slovenské předsednictví je odhodláno napomoci dalšímu posílení evropské pohraniční a pobřežní stráže,“ sdělil slovenský premiér.

Podle šéfa Evropské rady Donalda Tuska je vznik společné stráže důkazem odhodlání ochránit unijní hranice a proměnit plány z Bratislavy v realitu.

S plánem přišla Evropská komise loni v prosinci. Brusel původně zvažoval možnost zásahu evropské stráže i proti vůli dotčeného státu, po vlně kritiky od tohoto návrhu ale ustoupil. Ostatní členové EU však budou moci rozhodnout o dočasném vyloučení státu ze schengenského prostoru volného pohybu, pokud odmítne s novou agenturou spolupracovat.