Trump o Putinovi: Není to láska ani nenávist, můžeme mít dobré i hrozné vztahy

Republikánský kandidát na amerického prezidenta Donald Trump prohlásil, že si není úplně jistý, jaké by měl jako šéf Bílého domu vztahy s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Podle Trumpa by mohly být dobré, ale i strašné. „Není to láska ani nenávist,“ okomentoval svůj postoj k šéfovi Kremlu, jehož dříve vychvaloval jako mnohem silnějšího vůdce, než je Barack Obama.

„Nemiluji ho, ani to není nenávist. Uvidíme, jak to bude fungovat. Uvidíme,“ konstatoval Trump během proslovu v Nevadě. „Možná budeme mít dobrý vztah, možná hrozný. Možná to bude něco uprostřed,“ podotkl newyorský miliardář.

Jeho soupeřka – demokratka Hillary Clintonová okamžitě reagovala na Twitteru na zjevnou změnu Trumpovy rétoriky s tím, že „naneštěstí pro (republikánského kandidáta na viceprezidenta) Mika Pence a Donalda Trumpa Google existuje (a my nejsme hloupí)“.

Nezná rozdíl mezi spojencem a protivníkem, rýpla si Clintonová

Trump podle ní trpí „podivnou fascinací diktátory“. „Vypadá to, že můj soupeř nezná rozdíl mezi spojencem a protivníkem,“ pustila se Clintonová do republikána s tím, že Trump ani nerozezná, co to je mít diktaturu a poskytovat lidem vedení. Miliardář naopak na Twitteru napsal, že by se naopak měly „prozkoumat vazby, které má s Putinem Clintonová“.

Že má kladný vztah k šéfovi Kremlu, dává magnát najevo už dlouhá léta. Třeba v říjnu 2007 pochválil Putina za to, že „odvádí skvělou práci při obnově obrazu Ruska“ poté, co byla Moskva obviněna z rozpoutání kybernetické války v Estonsku. V roce 2011 se miliardář ve své knize Je čas přitvrdit posmíval Obamovi, že není schopen Putina zkrotit a prohlásil, že šéf Kremlu má „velké plány“.

„Chce vytěsnit své sousedy, aby Rusko mohlo dominovat dodávkám ropy do celé Evropy. Vážím si Putina a Rusů,“ napsal Trump. Po ruské anexi Krymu v březnu 2014 tweetoval: „Věřím, že Putin bude i nadále obnovovat ruskou říši.“ V tomto roce pak uvedl, že by uznal Krym za ruský, pokud by to mohlo zlepšit vztahy s Moskvou, což je krok, který neučinil dosud žádný západní stát.

Talentovaný muž, popsal Putina dříve newyorský miliardář

V červenci 2015 Trump podotkl, že „by s Putinem vycházel velmi dobře“. V prosinci loňského roku zase mluvil o ruském prezidentovi jako o „živelném talentovaném muži“. Kladně se o Trumpovi vyjadřuje i ruský prezident. „Je to vždy velká čest dostat kompliment od člověka tak vysoce uznávaného ve vlasti i mimo ni,“ reagoval miliardář.

Poté, co byl v červenci letošního roku odhalen masivní hackerský útok na Demokratický výbor včetně lidí kolem Clintonové, Trump zažertoval, že to Rusové udělali proto, že ho má Putin rád. Rusy pak vyzval, aby našli 30 tisíc smazaných e-mailů Clintonové. Demokratka čelí kritice, že během svého působení na ministerstvu zahraničí posílala pracovní e-maily přes soukromou schránku.

Tým Clintonové Moskvu obvinil z toho, že se snaží ovlivnit výsledek amerických voleb. Kauza stála místo šéfku Demokratické strany, která byla nucena rezignovat poté, co server WikiLeaks zveřejnil část dat od demokratů. Vyplynulo z nich totiž, že strana v primárkách porušila princip neutrality, když podporovala Clintonovou na úkor jejího soupeře Bernieho Sanderse.

V poslední době se navíc začalo spekulovat o povaze Trumpových obchodů s Ruskou federací, jelikož miliardář nechce zveřejnit daňová přiznání.

Trump: S Ruskem vyřídíme Islámský stát

Republikánský kandidát opakovaně zdůrazňuje, že bez ohledu na případné rozpory je s Putinem ochoten spolupracovat v boji proti Islámskému státu. „Když se dáme s Ruskem dohromady, když Rusko půjde s námi a Islámský stát vyřídíme, budu spokojen,“ konstatoval Trump.

Ochotu ke spolupráci s Ruskem v boji proti teroristům vyjádřil Trump v době, kdy se názory USA a Ruska na boj s islamisty v Sýrii výrazně rozcházejí. Washington na protest proti bojovým operacím Moskvy a Damašku v obleženém Aleppu oznámil, že přerušuje rusko-americká jednání o obnovení syrského příměří. Rusku podle Spojených států v Sýrii nejde o klid zbraní, ale o upevnění pozic režimu Bašára Asada.

To si myslí i Trumpem navržený kandidát na viceprezidenta Pence, který v poslední debatě nazval Putina tyranem a odsoudil ruské akce v Sýrii.