MEDEVAC vrací zrak. Čeští lékaři odoperují v Jordánsku stovku uprchlíků

Tři české zdravotnické týmy budou v následujících dnech operovat syrské uprchlíky v Jordánsku. V rámci programu MEDEVAC mají v plánu pomoct víc než stovce pacientů oční lékaři, plastičtí chirurgové a traumatologové z Prahy a Hradce Králové. S jejich jordánskými pacienty natáčel blízkovýchodní zpravodaj ČT Jakub Szántó.

Desetiminutová operace znamená rozdíl mezi viděním a slepotou. Vydělat si na ni ale Syřané z uprchlických táborů v Jordánsku nemají šanci. Miriam utekla z města Aleppo, které syrské a ruské bomby mění v ruiny. Měla štěstí. Zdarma se dostala na seznam českých lékařů. „Strašně moc se těším! Určitě zas půjdu do kina,“ plánuje Miriam.

„Při naší první misi jsme odoperovali sto očí, to znamená sto pacientů, při druhé sto osmnáct. Věřím, že při této třetí misi nezůstaneme pozadu,“ věří přednostka oční kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové Naďa Jirásková.

Jen loni přijelo do ammánských nemocnic deset lékařských týmů z Česka. Za dvacet milionů korun odoperovaly dvě stovky pacientů. O jejich výběr se v uprchlických táborech stará jordánský lékař s českou rodinou a čerstvě i českým pasem. „Je to tak nákladné, že za léčbu jednoho pacienta v Čechách by se dala zaplatit léčba asi dvaceti dalších pacientů tady v Jordánsku,“ spočítal česko-jordánský lékař Watheq Al Qsous.

Události: Čeští lékaři pomáhají pacientům v Jordánsku (zdroj: ČT24)

Operace v pokoji Jeho Veličenstva

„Vybrané syrské pacienty operují čeští lékaři v ammánském Palestine Hospital. Ve stejné nemocnici se narodil také jordánský král Abdalláh II,“ prozradil zajímavost blízkovýchodní zpravodaj ČT Jakub Szántó. „Pokoj Jeho Veličenstva s číslem 106 je aktuálně prázdný a možná právě čeká na pacienty českých lékařů,“ dodal Szántó.

Čeští zdravotníci operují už třetím rokem také v osvědčené nemocnici Al Chálidí, kde působí odborníci na srdeční zákroky. „Možná i ostatní nemocnice budou mít zájem o to, aby se mohly poučit o lékařských pokrocích, se kterými přijíždějí čeští lékaři,“ uvedl ředitel nemocnice Walíd al Khalidi.

Vedle zdravotnického programu MEDEVAC a rozvojové pomoci pomáhá Praha Ammánu také vojensky. Stát, který sdílí hranici se Sýrií i Irákem, je regionálním spojencem ve válce s Islámským státem. Česká republika mu pomáhá s výcvikem i dodávkami munice.