Do likvidace tábora v Calais chce Hollande zapojit i Brity, ti odmítají

Francouzský prezident Francois Hollande při návštěvě uprchlického tábora v Calais uvedl, že očekává zapojení Britů při likvidaci takzvané „Džungle“. Londýn se podle Reuters vzápětí ohradil, že to je záležitost jen Paříže. Tábor chce Francie zcela zrušit do začátku letošní zimy. Právě Británie je pro většinu tamních běženců místem, kam se chtějí dostat.

V táboře je zhruba devět tisíc běženců. Během následujících týdnů chce Francie uprchlíky s právem na azyl přemístit do jiných středisek v zemi a ostatní deportovat. „Poskytneme lidské a důstojné uvítání lidem, kteří budou chtít uplatnit právo na azyl,“ prohlásil podle stanice BBC Hollande.

Velká část obyvatel tábora, kteří pocházejí především ze Sýrie, Eritreje a Súdánu, nechce zůstat ve Francii, ale dostat se do Británie. I proto Hollande od Britů očekává pomoc. „Chci vyjádřit své odhodlání dosáhnout toho, aby se britské úřady podílely na současném i budoucím humanitárním úsilí Francie,“ zdůraznil Hollande.

Británie od tábora dává ruce pryč

„Co se děje v Džungli je konec konců záležitostí francouzských úřadů, které rozhodují, jak situaci vyřeší. Náš postoj je velmi jasný: jsme i nadále odhodláni chránit společnou (francouzsko-britskou) hranici, kterou máme v Calais,“ řekl agentuře Reuters mluvčí britské vlády. Britská vláda odmítá přistěhovalce z Calais s odůvodněním, že o azyl musejí podle pravidel EU žádat v členské zemi, do které vstoupili jako první.

Události: Po Sarkozym navštívil Calais i Hollande (zdroj: ČT24)

Británie platí novou zeď proti běžencům

Británie už Francii pomáhá vypořádat se s uprchlíky finančně a financuje také novou zeď, která má v Calais ztížit imigrantům nelegální přechod na britské ostrovy. Stavba má hlavně zabránit pokusům naskakovat na kamiony mířící za kanál.

Kilometrová zeď, která naváže na dříve vybudovaný zátaras podél trasy mířící k ústí Eurotunelu a ke calaiskému přístavu, se začala stavět minulý týden a má být hotová do konce roku. Podle BBC britská vláda dala na její výstavbu zhruba 1,9 milionu liber (59 milionů korun).

Hollande bude chtít s „Džunglí“ pomoc od Britů (zdroj: ČT24)

Otázka migrace patří k ústředním tématům v kampani před prezidentskými a parlamentními volbami ve Francii na jaře 2017. Před socialistou Hollandem navštívil tábor v Calais nedávno i bývalý konzervativní prezident Nicolas Sarkozy. Hollandeova vláda čelí delší dobu kritice, že není s to vyřešit situaci s tisícovkami běženců, kteří v oblasti Calais žijí ve špatných
podmínkách.

Hollande v sobotu připustil, že podmínky v táboře v Calais jsou „velice těžké“ a „nepřijatelné“, a to zvlášť pro ty, kteří se tam uchýlili před válkou. Takové tábory podle něj ve Francii nesmějí existovat a země musí ukázat, že je „důstojná, lidská a odpovědná“.

Polovina tábora byla zrušena už v březnu, ale v létě do něj přišla nová vlna uprchlíků. Plány na uzavření tábora vyvolaly silné protesty mnoha konzervativních a krajně pravicových lokálních politiků, kteří se obávají důsledků pobytu migrantů ve svých městech.