V Severní Karolíně ve městě Charlotte platí po nepokojích výjimečný stav

Guvernér státu Severní Karolína vyhlásil ve městě Charlotte výjimečný stav. Skupina demonstrantů se tam už druhou noc v řadě střetla s těžkooděnci. Obyvatelé od středy protestovali proti policejní brutalitě. Při pokusu o zatčení totiž policisté zastřelili třiačtyřicetiletého Afroameričana.

Při pokračujících protestech skupinka demonstrantů v ulicích zapalovala popelnice a rabovala obchody. Těžkooděnci na rozbouřený dav použili slzný plyn a gumové projektily, podle svědků se ozývala i střelba.

Střety si vyžádaly nejméně devět zraněných. Jeden člověk utrpěl vážné střelné zranění a je v kritickém stavu. Vedení policie ale trvá na tom, že ne její vinou. Kromě toho byli zraněni i čtyři policisté a 44 lidí bylo zadrženo.

Do potyček se přimíchali taky novináři, dav při natáčení strhl třeba novináře americké televize CNN. Guvernér státu Severní Karolína ve městě vyhlásil mimořádný stav, na pomoc přivolal i národní gardu. Obyvatele města pak vyzval k dodržování zákona a uklidnění situace.

Události k vypjaté situaci v Charlotte (zdroj: ČT24)

Kvůli násilnostem ve městě doporučily tři největší firmy sídlící v Charlotte svým zaměstnancům, aby ve čtvrtek nechodili do práce.

„Charlotte je nepsané hlavní město bankovního sektoru jihu, převážně klidné se zhruba třetinovou afroamerickou populací,“ uvedl zpravodaj ČT Martin Řezníček. Starostka města Jennifer Robertsová nevylučuje, že by vyhlásila večerní zákaz vycházení, doplnil.

Protesty v Charlotte propukly poté, co policista zastřelil černocha Keitha Lamonta Scotta. První demonstrace se konala už v noci na středu. Zranění při ní utrpělo podle posledních informací šestnáct policistů.

Za Scottovu smrt je zodpovědný černošský policista Brentley Vinson, který byl už postavený mimo službu. Spolu s kolegy se pokoušel Scotta zatknout. Policisté se podle výpovědí cítili být ozbrojeným mužem ohroženi, proto po něm začali střílet. Podle některých svědků ale Scott držel knihu, nikoliv zbraň.

Policejní šéf Kerr Putney řekl, že z dostupného videozáznamu ze zásahu nelze bezpečně
prokázat, že oběť držela zbraň.

Rasové napětí v posledních dvou letech přiživilo ve Spojených státech více podobných případů, kdy většinou bělošští policisté stříleli na černochy.