Průlom v jednání? Proruští rebelové hlásí dohodu o nárazníkovém pásmu

Kyjev, Moskva a proruští povstalci se dohodli na nárazníkové zóně v Donbasu, která má od sebe oddělit obě bojující strany. Po jednání v běloruském Minsku to oznámili představitelé povstaleckých skupin. Rusko ani Ukrajina to ale zatím nepotvrdily. Podle mise OBSE jde o klíčový předpoklad pro uzavření dohody o zastavení palby.

Pokusů o příměří bylo na východě Ukrajiny od počátku konfliktu v dubnu 2014 už deset, žádný ale k trvalejšímu uklidnění situace nevedl. Boje si už vyžádaly skoro deset tisíc obětí.

O nárazníkové pásmu se hovoří už v minských dohodách, na jejichž základě měly být z fronty staženy těžké zbraně, k čemuž ovšem nedošlo.

O dosažení rámcové dohody a určení prvních tří nárazníkových sektorů nyní informoval vůdce luhanských radikálů Vladislav Dějněgo. Ten v Minsku vede delegaci luhanských vyjednavačů.

Jeho doněcký kolega Denis Pušilin prohlásil, že se objevila šance na podpis a ratifikaci dojednaného dokumentu. Ke zlomu prý došlo díky „výrazné změně stanoviska ukrajinské strany“. I povstalce prý dohoda plně uspokojuje.

Žiletkový drát
Zdroj: ČT24



Z Kyjeva, Moskvy ani z kruhů OBSE ovšem zatím žádné informace potvrzující pozitivní vývoj nepřišly. 

„Nebyla by to první ani poslední dohoda, která byla uzavřena. Důležité je spíš to, jaká je realita dodržování příměří jako takového. Povstalci poměrně nedávno vyhlásili jednostranný klid zbraní, ukazují tím to, že oni nejsou stranou, která chce válčit, ale obecně mohu říct, že je to taková hra, kdo může za novou eskalaci napětí. Každá strana ukazuje, že za to mohou ti druzí a vtuhle chvíli bych tipoval, že separatisté projevili novou iniciativu,“ podotkl Karel Svoboda z FSV UK.

V minulých dnech se o oddělení bojujících stran zvýšenou měrou snažili členové takzvané normandské skupiny, která zahrnuje představitele Německa, Francie, Ukrajiny a Ruska.

Svoboda z FSV UK: Problém je v dodržování dohod (zdroj: ČT24)



O vytvoření nárazníkové zóny jednali koncem minulého týdne ministři zahraničí Německa a Francie Frank-Walter Steinmeier a Jean-Marc Ayrault.

Francouzský prezident Francois Hollande v projevu na Valném shromáždění OSN v New Yorku prohlásil, že nová schůzka normandské skupiny na úrovni hlav států se může uskutečnit „během nejbližších týdnů“.