Hollande: Islamisté si vytvořili falešný stát, který řídí vrahové. Porazíme je

Přestože jde o bolestnou zkoušku, demokracie bude vždy silnější než barbarství, protože má po ruce nejdůležitější zbraň – svobodu. Ve svém čtvrtečním projevu to uvedl francouzský prezident Francois Hollande. „Jsou tu dvě výzvy – porazit teroristy a zůstat takovými, jakými jsme,“ prohlásil Hollande.

Francie čelí v posledních letech nebývalému náporu islámských radikálů. Po pařížských atentátech loni v listopadu zavedla výjimečný stav. Následoval červencový krvavý útok v Nice a vražda katolického kněze v Rouenu.

Šéf Elysejského paláce se teď snažil Francouze aspoň trochu uklidnit: „Uděláme vše (spolu s vládou), abychom je ochránili, ale pravda je, že hrozba tu je a bude přetrvávat i do budoucna.“ Lidé by podle něj neměli rezignovat, poddat se emocím a přestat žít stylem, jaký mají rádi.

Pokud jde o boj proti terorismu, demokracie zvítězí, konstatoval Hollande. „Boj vedeme už čtyři roky, je to boj republiky proti vražednému fanatismu. A já nepochybuji o tom, že republika zvítězí. Navzdory bolestným zkouškám, navzdory dramatům, slzám a strachu,“ je přesvědčen francouzský prezident.

Ve Francii si už útoky vyžádaly 238 obětí a další stovky zraněných. Demokracie bude vždy silnější než barbarství, které jí vyhlásilo válku, zdůraznil Hollande. „Islamističtí teroristé jsou hrozbou pro celý kontinent, destabilizují celé země, masakrují jejich obyvatele a organizují atentáty,“ podotkl.

Extremisté zneužívají islám

„Islamisté si vytvořili falešný stát, který řídí vrahové. Zneužívají islám k tomu, aby šířili fundamentalismus a nenávist všemi prostředky, které mají včetně těch finančních. To je náš nepřítel, je třeba ho pojmenovat. Je to obávaný nepřítel, i když teď ustupuje v Iráku a v Sýrii, tak si ustavuje sídla v dalších zemích, v Africe, Asii – všude, kde může profitovat z chaosu,“ pokračoval prezident.

Na Francii se útočí proto, že je historicky i aktuálně nositelkou vysokých principů. Je to Francie svobodného projevu, rovnosti pohlaví, bratrství. Jsme každý trochu jiný, ale spojují nás hodnoty republiky a sekularismu.
Francois Hollande

Připomněl také, že islamisté se snaží získat stoupence mezi mladými nevinnými lidmi. „Tento nepřítel chce zničit minulost, protože se obává civilizace, ale i budoucnost, protože chce zničit lidskost. Ztělesňuje protiklad svobody, tolerance, respektu, kultury a rovnosti pohlaví. To jsou principy, které jsou pro něj nesnesitelné,“ prohlásil Hollande.

Radikálové podle něj žijí v iluzi, že je demokracie slabá a lze ji vyvrátit z jejích základů a rozdělit lidi, kteří v ní žijí. „Mýlí se, dobře víme, jak to probíhalo v historii, kdy demokracie války vždy vyhrála. Někdy byla překvapená tím, že se jí postavil nečekaný nepřítel a přešel do útoku, její vítězství je ale nevyhnutelné, protože disponuje silou, která dává dohromady energii všech lidí a nelze jí odolat, a tou silou je svoboda. Tímto způsobem porazila demokracie fašismus, nacismus, totalitarismus, byli svrženi diktátoři, kteří se považovali za neodstranitelné,“ řekl prezident.

Hollande: Demokracie v historii vždy zvítězila (zdroj: ČT24)

Hollande: V zahraničí vedeme obrannou válku

Boj bude ale dlouhý a náročný, přiznal Hollande. Válka v Afghánistánu, která nahrála fanatikům, se postupně rozšířila do Iráku a Sýrie, kde vlivem chaosu vznikl chalífát Islámského státu. „Tito lidé zneužili své náboženství, ale jejich oběťmi všude na světě byli muslimové, i ve Francii,“ připomněl prezident.

Obhajoval vojenskou činnost Francie na Blízkém východě a v Africe, když ji označil za obranu proti vrahům. „Nechat teroristy, aby si vybudovali moc daleko od našich hranic, znamená, že posilujeme jejich moc zde,“ zdůraznil Hollande.