Čtyři miliony Britů žádají nové referendum. „Veřejnost byla obelhána,“ tvrdí politik o brexitu

Britská dolní sněmovna projednala petici, která požaduje další referendum o odchodu země z Evropské unie. Výzvu podepsaly víc než čtyři miliony Britů, vláda ale nové všelidové hlasování dál odmítá. Ozývá se také odbojný hlas prounijního Skotska. Tamní vláda začala připravovat půdu pro nové referendum o nezávislosti - například zjišťuje, jaká část obyvatel by o ukončení svazků s Londýnem stála.

Skotská první ministryně Nicola Sturgeonová hodlá hlasování vypsat v závislosti na vývoji vyjednávání Londýna o nové podobě vztahů s EU. Červnové rozhodnutí britských voličů vystoupit z EU podle ní zásadně změnilo podmínky pro Skoty, jejichž většina si v plebiscitu přála zůstat součástí unie.

Ozvěna třaskavého referenda dál rezonuje i v centrálním londýnském parlamentu. Bývalý konzervativní ministr spravedlnosti John Penrose uvedl, že Britové už svůj názor vyjádřili. Pokus obejít výsledky referenda by podle něj otřásl důvěrou veřejnosti a vedl by „k pobouření voličů“.

„Já jsem podpořil setrvání v Unii, ale myslím si, že opakování referenda by bylo velkou chybou. Bez ohledu na to, na které straně jsme tehdy stáli, doufám, že jsme všichni tady v první řadě demokraté,“ prohlásil Penrose. „Dostali jsme rozkaz. Brexit musí znamenat brexit,“ dodal exministr.

Naopak labouristický poslanec David Lammy řekl, že veřejnost „byla obelhána“ a další referendum o brexitu je podle něj jediná cesta „z ústavní krize“. „Spousta lidí na obou stranách debaty o referendu bude akceptovat, že veřejnost byla naprosto uvedena v omyl a obelhána během referenda. Nikdo nemůže souhlasit s tím, že existuje jasný plán, kam směřujeme,“ uvedl Lammy.

„Dva a půl měsíce nevíme, co brexit vlastně v reálu znamená a žijeme v nejistotě. To je důvod, proč máme tuto petici dnes na stole. Nevíme, jestli naše budoucnost spočívá v jednotném trhu, nebo mimo něj,“ dodal labouristický poslanec.

Londýnská demonstrace za setrvání Británie v EU
Zdroj: Paul Hackett/Reuters

Podle poslance Skotské národní strany Iana Blackforda by výsledek referenda sice neměl být „přepsán“, ale měl by být brán ohled na Skoty, kteří se vyslovili pro setrvání v Unii. Blackford řekl, že zastánci brexitu chtěli pryč z Evropy, ale neměli plán toho, co bude dál.

Poslanci musejí zvážit projednání každé petice, kterou podpořilo alespoň sto tisíc lidí. Parlamentní komise, která o zařazení výzvy na program sněmovny rozhodla, ale zdůraznila, že tím nevyjadřuje petici podporu. Upozornila také, že poslanci nemůžou o konání referenda rozhodnout.

Británie doufá v obchodní dohodu, chce ale kontrolovat migraci z EU

Británie v současnosti s Unií jedná o budoucím přístupu k jednotnému trhu. Brusel už Británii několikrát upozornil, že jí svůj trh otevře jen tehdy, pokud bude respektovat volný pohyb lidí, zboží, služeb a kapitálu. Spojené království ale chce kontrolovat přistěhovalectví i ze států Unie.

Ministr pro brexit David Davis poslancům řekl, že nechce zahájení oficiálních rozhovorů uspěchat, vypsání nového plebiscitu o členství v EU ale odmítá. Zopakoval tak dřívější prohlášení premiérky Theresy Mayové, že se žádné opravné referendum konat nebude.

„Nebude učiněn žádný pokus zbrzdit či zmařit vůli britského lidu, nebude žádný pokus o uspořádání druhého referenda,“ řekl podle agentury Reuters Davis. Většina hlasujících pro setrvání v EU se podle něj s výsledkem již smířila.

obrázek
Zdroj: ČT24

Britové hodnotí dopad brexitu nejednoznačně

Aktuální průzkum pro BBC ale ukazuje, jak smíšené jsou pocity Britů. 62 procent dospělých sice vidí budoucnost po brexitu pozitivně. 26 procent ale uvedlo, že zvažují, že zemi kvůli odchodu z Unie opustí. Skoro z poloviny přitom jde o mladé lidi mezi osmnácti a čtyřiatřiceti lety.

Pod samotnou peticí za nové referendum je víc podpisů než se v zemi podařilo v posledních pěti letech shromáždit pod jakoukoli jinou výzvou. I když petice vznikla už v květnu, zájem o ni stoupl v prvních dnech po referendu z 23. června. Do 26. června na ní bylo přes tři miliony podpisů.

Autor petice Oliver Healey se ale od ní distancoval. Sám je totiž podporovatelem brexitu a výzvu vytvořil v obavách, že účast bude nízká a Britové těsnou většinou odhlasují setrvání v EU.